Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dobré správy: Imunita proti KORONAVÍRUSU môže vydržať celý život! Má to však háčik

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHILADELPHIA - V USA dve štúdie preukázali, že imunita voči koronavírusu môže trvať dlhšie, ako sa doteraz predpokladalo. Ochrana by preto mohla fungovať dokonca celý život. Má to však jednu podmienku.

Dlho nebolo jasné, ako dlho očkovanie proti koronavírusu pred ním chráni. Dve nezávislé štúdie teraz preukázali, že by ste mohli byť imúnni voči koronavírusu po celý život.

COVID nebude posledným koronavírusom, ktorý potrápi ľudstvo: Zo zistení expertov mrazí

Táto celoživotná ochrana je možná iba u ľudí, ktorí už mali Covid-19 a neskôr dostali očkovanie, vyplýva zo štúdie v americkom časopise Nature. Preočkovanie by už preto nebolo potrebné.

Podobné výsledky priniesla aj štúdia zverejnená výskumnou sieťou BioRxiv. Podľa toho sa pamäťové bunky tvoria počas dvanástich mesiacov po infekcii koronavírusom.

Očkovanie vo Francúzsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Viaceré infekcie spôsobené variáciami vírusov

Podľa Scotta Henselyho, imunológa z Pennsylvánskej univerzity, imunizácia nie je jediná vec, ktorá určuje, či sa vírusom nakazíte. "Dôvod, prečo sa v priebehu života infikujeme koronavírusmi, môže mať oveľa viac spoločné s variáciami týchto vírusov ako s imunitou," hovorí.

Bombastická správa: Aké percento ľudí sa nakazí KORONAVÍRUSOM po očkovaní? To číslo si pozrite!

Ako hovorí Michael Nussenzweig, imunológ na Rockefellerovej univerzite, bunky po prežití choroby a očkovaní môžu byť tiež vyzbrojené proti vírusovým mutáciám: „Ľudia, ktorí boli infikovaní a sú očkovaní, majú skutočne veľkú skupinu protilátok.“ Myslí si, že ochrana môže trvať celý život.

Imunológovia sa zhodujú v jednom bode: Proti Covid-19 sú najlepšie chránené osoby, ktoré prešli prirodzenou infekciou a boli aj očkované.

Viac o téme: OčkovanieImunitaŠtúdieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu