Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Desiatky palestínskych novinárov majú problém s WhatsAppom: Tvrdia, že im blokuje účty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

GAZA - Aplikácia na zasielanie správ WhatsApp zablokovala účty desiatkam palestínskych novinárov, informovala v utorok agentúra AFP.

K zablokovanie účtov v aplikácii došlo krátko po tom, čo minulý piatok skoro ráno nadobudlo platnosť prímerie medzi izraelskou armádou a radikálmi z pásma Gazy, čím sa skončilo 11 dní ozbrojeného konfliktu. Zablokovanie sa týka novinárov z Jeruzalema i z okupovaných území na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy.

Viceprezident syndikátu palestínskych novinárov Tahsín al-Astal uviedol, že účty WhatsApp malo zablokovaných "okolo 100 novinárov" z pásma Gazy. Redakcia spravodajskej televízia al-Džazíra, ktorá sídli v Katare, uviedla, že účty jej redaktorov boli po podaní sťažnosti vlastníkovi WhatsApp - sieti Facebook - obnovené.      

Agentúra AFP dodala, že novinári v Gaze "ako nevyhnutnú súčasť spravodajstva" o oboch stranách konfliktu dostávajú k dispozícii aj vyjadrenia predstaviteľov hnutia Hamas, a to i prostredníctvom aplikácie WhatsApp. K tomu dochádza napriek skutočnosti, že táto palestínska militantná skupina je na čiernej listine Európskej únie a USA, pretože je obvinená z príslušnosti k skupinám zapojených do teroristických činov.

Arabské centrum pre rozvoj sociálnych médií sídliace v izraelskom mesta Haifa uviedlo, že blokovanie účtov WhatsApp nebolo jediným takýmto incidentom počas nedávneho konfliktu. Centrum vo svojej najnovšej správe zdokumentovalo okolo 500 prípadov, keď medzi 6. a 19. májom došlo k porušeniu "digitálnych práv" Palestínčanov. Spresnilo, že "obsah a účty boli odstránené, hashtagy boli skryté a archivovaný obsah bol vymazaný".

Asi 50 percent týchto hlásení sa týkalo Instagramu, ďalších 35 percent Facebooku, 11 percent Twitteru a jedno percent TikToku. Žiadna z týchto spoločností pritom neposkytla vysvetlenie pre svoje konanie. Agentúra AFP pripomenula, že sociálne médiá sú dôležitým zdrojom informácií pre Palestínčanov, z ktorých mnohí sa domnievajú, že tradičné mediálne pokrytie dostatočne nezachytáva realitu blízkovýchodného konfliktu.

Začiatkom tohto mesiaca sa na sociálnych sieťach používaných Palestínčanmi viedli vášnivé diskusie a objavovali sa výzvy na razantnú reakciu v súvislosti s hroziacim vyhostením palestínskych rodín z ich domovov v okupovanej štvrti Šajch Džarrá na východe Jeruzalema, aby takto uvoľnili miesto židovským osadníkom.

Viac o téme: NovináriBlokovaniePalestínaGazaWhatsApp
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu