Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Putin drsne varoval nepriateľov: Rusko im vyrazí zuby tak, aby nemohli hrýzť!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin (Zdroj: TASR/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina tvrdo odpovie každému nepriateľovi, ktorý by sa pokúsil vztiahnuť ruku na jej územie. "Všetci nás chcú niekam uhryznúť alebo od nás niečo odhryznúť, ale mali by vedieť, že im zuby vyrazíme tak, aby hrýzť nemohli," vyhlásil Putin podľa agentúry Interfax. Zárukou je podľa šéfa Kremľa rozvoj ruských ozbrojených síl.

VIDEO Putin varoval Západ: Neprekročiteľná čiara! Rusko odpovie na provokácie rýchlo a tvrdo

Putin je v Rusku známy svojou záľubou v silných slovách. Svojho času sľuboval čečenských teroristov "odkrágľovať v kadibúdkach" či - v čase krátkej rusko-gruzínskej vojny o separatistické provincie na južnom Kaukaze - sľuboval zavesiť vtedajšieho gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho za genitálie do prievanu.

Tentoraz sa ruský prezident odvolal na názor ruského vládcu z predminulého storočia, cára Alexandra III., že "našej obrovitosti sa všetci boja", teda že Rusko vyvoláva vo svete strach svojimi rozmermi a že akonáhle Rusko začne silnieť, hneď sa nájde dôvod na obmedzenie jeho rozvoja. Dokonca aj po rozpade Sovietskeho zväzu, keď Rusko prišlo o tretinu potenciálu, sa jeho územie komusi podľa Putina zdá príliš veľké, pretože Rusko zostáva najväčšou krajinou na svete a 146 miliónov Rusov sa nezdá až tak veľa v porovnaní so štátmi, ktoré majú stovky miliónov obyvateľov.

VIDEO Putin drsne varoval
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Sergei Ilyin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

"Ktosi sa dokonca odvážil verejne hovoriť, že je vraj nespravodlivé, že Rusku - len jedinej krajine - patrí bohatstvo Sibíri. Je divné počúvať také veci, zvlášť verejne, ale občas zaznejú," povedal Putin, bez toho aby kohokoľvek vymenoval.

Záhadný pôvod záhadného výroku

Niektoré ruské médiá, napríklad server newsru.com, upozornili, že Putin sa odvoláva na 15 rokov starý "fake" pripisujúci výrok o nespravodlivom ruskom ovládnutí Sibíri niekdajšej americkej ministerke zahraničia Madeleine Albrightovej z rokov 1997 až 2001, ktorá ale svojho času oficiálne poprela, že by niečo také kedy predniesla.

Rusko varovalo Západ pred týmto územím: VIDEO Toto je naša zem, odkazuje minister!

Falošná zvesť podľa portálu vzišla z hlbín ruskojazyčného internetu v Nemecku a v roku 2005 frázu o tom, že Sibír nespravodlivo patrí len Rusku, pripísal v novinovom rozhovore Albrightovej režisér Nikita Michalkov. O rok neskôr režiséra nasledoval generál tajnej služby Boris Ratnikov a v roku 2007 sa na "výrok Albrightovej" pýtal Putina v televíznom prenose sedemdesiatročný jadrový fyzik Alexander Sibert.

Madeleine Albrightová
Zobraziť galériu (3)
Madeleine Albrightová  (Zdroj: profimedia.sk)

Putin vtedy odvetil, že tento výrok nepočul, ale že takéto nápady bohužiaľ existujú v hlavách niektorých politikov. A v roku 2014 sa Putin na tlačovej konferencii posťažoval, že "mnohokrát sme počuli od skoro oficiálnych predstaviteľov, že je nespravodlivé, že celá Sibír s jej nesmiernych bohatstvom patrí Rusku". Rusko v tom istom roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

Viac o téme: NepriateliaúzemieRuskoVladimr Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu