Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Španieli zúria a hovoria o agresii: VIDEO Na ich územie prúdia tisíce migrantov!

Migranti v Ceute Zobraziť galériu (4)
Migranti v Ceute (Zdroj: SITA/ AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

MADRID - Španielsko obvinilo vo štvrtok Maroko z "agresie" a "vydierania" v súvislosti s hromadným príchodom tisícok marockých migrantov do španielskej enklávy Ceuta v severnej Afrike. Informuje o tom agentúra AFP.

Do Ceuty tento týždeň prevažne nerušene prešiel rekordný počet 8000 migrantov. "Je to agresia na španielske hranice i na hranice Európskej únie, a v rámci medzinárodného práva je to neprijateľné," vyhlásila ministerka obrany Margarita Roblesová v rozhovore pre španielsky verejnoprávny rozhlas.

Migranti v Španielsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Melilla a Ceuta sú dve malé španielske pobrežné teritóriá v severnej Afrike, ktoré od Maroka oddeľujú vysoké ploty z ostnatých drôtov, sústavne monitorované políciou. Ide o jediné pozemné hranice Európskej únie s Afrikou, a preto sú obľúbenými vstupnými bodmi pre migrantov.

Migranti v Španielsku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/ AP Photo/Mosa'ab Elshamy)

Rekordný počet migrantov prichádzajúcich do Ceuty zaznamenali v čase diplomatického napätia medzi Madridom a Rabatom, ktoré nastalo po tom, ako Španielsko s cieľom poskytnutia zdravotnej starostlivosti prijalo Ibráhíma Ghálího, vodcu hnutia bojujúceho za nezávislosť Západnej Sahary od Maroka.

Viac o téme: MigrantiŠpanielskoMarokoCeuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu