Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Čechách sa spamätávajú z tragickej dopravnej nehody

Dodávka, v ktorej zahynulo osem mužov.
Dodávka, v ktorej zahynulo osem mužov. (Zdroj: BLESK)

POSTOLOPRTY - Vinníkom tragickej nehody troch vozidiel, pri ktorej zahynulo osem ľudí, je podľa polície s najväčšou pravdepodobnosťou 41-ročný vodič vozidla Škoda Fabia Combi z Chomutova.

V stredu večer pri tejto nehode zahynulo osem pracovníkov postoloprtskej zámočníckej a vodoinštalačnej firmy Ziki. Vodič Fabie na ceste I/7 z Prahy do Chomutova pri Panenskom Týnci predchádzal v smere od Prahy kamión a pri návrate do svojho pruhu sa v protismere bočne zrazil s protiidúcim mikrobusom Ford Tranzit. Ten sa následkom nehody stal neovládateľným a čelne narazil do kamiónu, informovala dnes hovorkyňa polície Jaromíra Střelcová. Nikto z dodávky neprežil, vodič škodovky utrpel ľahké zranenia.

Následky tragickej dopravnej nehody šokovali obyvateľov Postolopŕt. Práve odtiaľ a z okolia mestečka totiž pochádzalo šesť obetí katastrofy. „Sme malé mesto, tu každý pozná každého,“ vyjadrila sa pre český server Novinky.cz 38-ročná obyvateľka mestečka Jaroslava H. Jej slová potvrdil aj starosta mesta Miroslav Hylák. „Nešťastie zasiahlo svojim spôsobom snáď každého z nás. Veľmi sa o tom teraz hovorí. Je to strašná udalosť.“

Obeťami nehody sú muži vo veku od 23 do 64 rokov. „Z tejto tragédie sa do smrti nespamätáme. Chlapi šli na nočnú. Tá hrôza sa nedá slovami ani popísať. Mali rodiny a malé deti, žena jedného z nich je dokonca tehotná,“ povedal majiteľ firmy Ziki pre Blesk.

„Zabili mi syna, mal iba 24 rokov. S priateľkou majú polročné dieťa, v stredu popoludní som vnuka kočíkoval a večer už prišiel o otca,“ lamentoval nad zlým osudom Vladimír Svoboda. So synom hovoril len pár hodín pred tým, ako odišiel na službu, z ktorej sa už nikdy nevráti.

„Je to hrozné. Musíme sa s tým naučiť žiť, aj keď viem, že to bude veľmi ťažké. Život ide ale ďalej, rovnako ako sa nezastaví premávka na diaľniciach,“ konštatoval otec jednej z obetí, ktorý na mieste nehody pátral po jej príčinách. „Veľmi by ma zaujímalo, ako sa to stalo a kto to zavinil," povedal pre server Novinky.cz jeden z ďalších rodinných príslušníkov obetí nehody.

Vodič škodovky ani kamióna nepožili podľa Střelcovej pred jazdou alkoholické nápoje, celková škoda bola odhadnutá na 650-tisíc českých korún (cca. 840-tisíc slovenských korún - asi 26-tisíc €). Odstraňovanie následkov nehody si vyžiadalo uzatvorenie šesťkilometrového úseku diaľničného ťahu na Prahu na osem hodín, polícia obnovila premávku dnes o 03.00 hod. Počas výluky odkláňala dopravu po okresných cestách. Presnú príčinu nehody vyšetrovatelia naďalej skúmajú.

Je to najtragickejšia diaľničná nehoda od marca 2003, kedy pri juhočeských Nažidlách zahynulo 19 cestujúcich v autobuse. Nehoda si vyžiadala aj dvadsiatu obeť, ktorá podľahla o tri roky neskôr následkom zranenia. V októbri 2001 sa na rovnakej diaľnici na obchvate Loun zrazili dva osobné automobily. V jednom cestovali tri ženy, v druhom vozidle rodina s dvomi deťmi. Všetci zahynuli. Priamo na mieste zomrelo šesť ľudí. Žena, ktorá svojou nepozornosťou nehodu zavinila, podľahla neskôr svojim zraneniam v nemocnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu