Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vláda prijme rozhodnutie o anulovaní nezávislosti Kosova

Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica

BELEHRAD - Srbská vláda prijme vo štvrtok rozhodnutie o "anulovaní" nezávislosti Kosova. Uviedol to vo štvrtok srbský premiér Vojislav Koštunica v rozhovore pre denník Glas Javnosti.

Ako povedal, "rozhodnutie o zrušení protiprávnych aktov dočasných samosprávnych inštitúcií v Kosove založených na jednostrannom vyhlásení nezávislosti" bude následne predložené do parlamentu.

Pred štvrtkovým zasadnutím kabinetu o možných odvetných krokoch v prípade deklarácie nezávislosti, ktoré sa očakáva v nedeľu, Koštunica povedal, že podľa medzinárodného práva bude Kosovo vždy patriť do Srbska. "Vyhlásenie vymysleného štátu na území Srbska signalizuje pád Charty OSN, pád rezolúcie (Bezpečnostnej rady OSN) 1244 a medzinárodného práva, na ktorom je založený európsky a svetový poriadok."

Ak sú Spojené štáty a Európska únia presvedčené, že politikou prinútenia môžu Srbsku zobrať územie, nechajme ich, uviedol ďalej Koštunica. "Podľa Charty OSN, rezolúcie BR OSN 1244 a srbskej ústavy je Kosovo naše a nikdy ho nikomu nedáme," vyhlásil. Po kosovskej vojne v období 1998 až 1999 získala provincia "značnú autonómiu" v rámci srbskej suverenity na základe rezolúcie BR OSN 1244, ktorá legalizovala misiu OSN a mierové sily pod vedením NATO v oblasti. Ako Koštunica dodal, vývoj v Kosove smerujúci k vyhláseniu nezávislosti je formou "legálneho násilia, k akému nedošlo od vzniku OSN."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu