Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nastražená bomba! Blinken obvinil Lukašenka, že ohrozil desiatky životov: USA požadujú prepustenie novinára

 Antony Blinken Zobraziť galériu (3)
Antony Blinken (Zdroj: SITA/Carlos Barria/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty vyzvali na “okamžité prepustenie” novinára Ramana Prataseviča, ktorého v nedeľu zadržali bieloruské úrady po tom, čo jeho lietadlo muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v Minsku. Informovala o tom agentúra DPA.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zároveň dôrazne odsúdil nútený odklon lietadla a následné zatknutie Prataseviča. “Tento šokujúci čin Lukašenkovho režimu ohrozil životy viac ako 120 pasažierov vrátane amerických občanov,” uviedol Blinken, pričom dodal, že správy o zapojení bieloruských bezpečnostných služieb do tejto akcie sú “hlboko znepokojujúce a vyžadujú si byť dôkladne vyšetrené”.

Zadržanie bieloruského novinára Ramana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits, File)

Bieloruské štátne médiá podľa DPA v nedeľu informovali, že pokyn na odklon lietadla dal samotný prezident Alexandr Lukašenko. Blinken uviedol, že Spojené štáty budú koordinovať svoju odpoveď na tento čin spolu s Európskou úniou vrátane litovských a gréckych úradov.

Bývalý šéfredaktor bieloruského opozičného spravodajského portálu Nexta, ktorý v súčasnosti žije v exile v Poľsku, v nedeľu cestoval z Atén do litovského Vilniusu civilnou linkou nízkonákladovej spoločnosti RyanAir. Let bol však pre falošnú bombovú hrozbu odklonený a musel pristáť na letisku v Minsku, pričom ho sprevádzala bieloruská stíhačka MiG-29. Podľa Nexty sa na palube lietadla po jeho prehľadaní žiadna bomba nenašla.

Vedenie opozičného kanálu tiež dodalo, že Pratasevič bol podľa vlastných slov ešte pred nástupom do lietadla sledovaný.

Zadržali aj jeho priateľku

Okrem bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča bieloruské úrady zadržali ešte najmenej jedného ďalšieho cestujúceho z lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré bolo v nedeľu nútené núdzovo pristáť na letisku v Minsku.

Zadržanie bieloruského novinára Ramana
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Ako v pondelok informovala ruská služba BBC, spolu s bývalým šéfredaktorom kanálu Nexta Pratasevičom bola zadržaná aj jeho priateľka, 23-ročná ruská občianka Sofia Sapegová.

Sapegová je študentkou magisterského programu na súkromnej neziskovej Európskej humanitnej univerzite (EHU)  vo Vilniuse v odbore medzinárodné právo a právo Európskej únie. "Európska humanitná univerzita vynakladá všetko úsilie na to, aby bola Sofia Sapegová prepustená čo najskôr," uviedol pre BBC hovorca EHU Maxim Milta.

Viac o téme: NovinárUSABieloruskoRaman Pratasevič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu