Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Európsky súd pre ľudské práva rozhodol: Turecko porušilo právo reportérky

(Zdroj: Gettty Images)

ŠTRASBURG - Turecko porušilo práva novinárky Banu Güvenovej, keď jej zamietlo prístup k informáciám týkajúcim sa podozrení z korupcie voči štyrom tureckým ministrom. Rozhodol o tom v utorok Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), informuje agentúra AFP.

Reportérka podala na európsky súd žalobu po tom, ako turecké súdy uvalili embargo na informácie o parlamentnom vyšetrovaní korupcie vysokopostavených politikov. Obvinenia z korupcie vyplávali na povrch v decembri roku 2013 a spôsobili škandál vo vláde vtedajšieho premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Turecké úrady vtedy označili obvinenia za pokus o sprisahanie duchovného Fethullaha Gülena, bývalého Erdoganovho spojenca, ktorý žije v USA. O tri roky neskôr ho v Turecku obvinili z pokusu o štátny prevrat.

ESĽP v utorok rozhodol, že vydaním súdneho zákazu na šírenie informácii o vyšetrovaní bolo porušené právo Güvenovej na slobodu prejavu. "Pani Güvenovej bola odopretá úroveň ochrany primeraná právnemu štátu," píše sa vo vyjadrení súdu, ktorý zároveň Turecku nariadil zaplatiť novinárkine trovy vo výške 1500 eur. "Sloboda tlače zvíťazila," napísala Güvenová po zverejnení verdiktu na sociálnej sieti Twitter.

Ako pripomína AFP, počas vlády Erdogana vzrástli v Turecku obavy z obmedzovania slobody tlače. V krajine uväznili desiatky novinárov a niekoľké médiá zakázali. Aktivisti bojujúci za slobodu tlače Turecko už dlhšie kritizujú za to, že miestne úrady bránia šíreniu správ o citlivých udalostiach vrátane informácií o teroristických útokoch. 

Viac o téme: ReportérkaPrávaPorušenieTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu