Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS v Rakúsku: Viedeň ukončí tvrdý lockdown 3. mája, otvoria sa obchody a služby

Lockdown vo Viedni Zobraziť galériu (2)
Lockdown vo Viedni (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

VIEDEŇ - Rakúska metropola Viedeň ukončí 3. mája tvrdý lockdown, ktorý bol zavedený 1. apríla. Od budúceho pondelka sa tak budú môcť za prísnych bezpečnostných opatrení otvoriť obchody a služby ako napríklad kaderníctva, kde bude však potrebný negatívny test na koronavírus. Oznámil to v utorok - po rokovaniach s odborníkmi - viedenský starosta Michael Ludwig.

Vo Viedni sa tiež ruší povinnosť nosiť respirátory typu FFP2 na piatich rušných námestiach, ktorá platila v centre mesta od začiatku apríla, píše agentúra APA. Ovárajú sa aj múzeá a zoologické záhrady, no gastronomické prevádzky, ako aj kultúrne zariadenia však zostávajú naďalej zatvorené.

Viedeň zaviedla tvrdý lockdown vrátane 24-hodinového zákazu vychádzania spolu so spolkovými krajinami Burgenland a Dolné Rakúsko pred veľkonočnými sviatkami z dôvodu rekordného počtu pacientov s koronavírusom na JIS. Neskôr ho predĺžili do 18. apríla. Viedeň a Dolné Rakúsko rozhodli neskôr o ďalšom predĺžení do 2. mája, hoci školy sa otvorili už 26. apríla. Burgenland znova otvoril obchody už 19. apríla.

Lockdown vo Viedni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

Takmer štyri týždne po začiatku tvrdého lockdownu na východe krajiny sa situácia vo viedenských nemocniciach výrazne zlepšila, píše denník Kurier. V pondelok bolo na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Viedni hospitalizovaných 183 pacientov. Za posledných sedem dní ich počet poklesol o 32, čiže o 15 percent.

Ludwig ale varoval, že situácia je stále veľmi vážna a "počty (pacientov na JIS) sú stále nad kritickou hranicou 33 percent". Nevylúčil, že v prípade stúpajúcich počtov nakazených dôjde k opätovnému prijatiu protipandemických opatrení. Poznamenal tiež, že počty nakazených stále stúpajú u mladších ľudí. Potešujúce je ale podľa neho, že sa už neobjavujú takmer žiadne nové prípady infikovaných u ľudí nad 85 rokov, ktorí sú už vo veľkej miere zaočkovaní.

Viac o téme: OtvorenieObchodySlužbyViedeňRakúskoKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu