Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Smutný rekord v Indii: Pribudlo najviac úmrtí od začiatku pandémie

Koronavírus v Indii
Koronavírus v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Manish Swarup)

NAÍ DILLÍ - India zaznamenala v sobotu 346.786 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší počet evidovaný za jeden deň v niektorej z krajín sveta od začiatku pandémie. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva hlásilo tiež rekordných 2624 úmrtí, informovali agentúry AFP a AP.

Krajina s druhým najvyšším počtom infikovaných na svete po USA aktuálne zápasí s prudkým nárastom počtu prípadov nákazy, ktorý spôsobil preťaženie jej zdravotníckeho systému. Nemocnice v mnohých mestách nemajú dostatok lôžok ani kyslíka pre pacientov, z ktorých časť zomiera počas čakania na hospitalizáciu. Mnohí experti predpovedajú, že súčasná vlna epidémie v Indii - pripisovaná variantom koronavírusu i masovým verejným podujatiam z uplynulého obdobia - nedosiahne svoj vrchol skôr ako za tri týždne. Skutočné počty úmrtí a infikovaných sú podľa nich oveľa vyššie.

Oficiálne India registruje viac ako 16,5 milióna potvrdených prípadov nákazy, z ktorých posledný takmer milión pribudol len za tri uplynulé dni. Počet obetí pandémie v krajine presiahol 189.500. Ústredná indická vláda, kritizovaná za nedostatočnú prípravu na novú vlnu nákazy, vypravuje mimoriadne vlaky so zásobami kyslíka pre najviac postihnuté mestá. Na prepravu cisterien s kyslíkom a ďalších zásob po krajine využíva aj indické vzdušné sily, pričom nalieha na podniky, aby zvýšili výrobu kyslíka a nedostatkových liekov.

Jeden takýto "kyslíkový expres" s 30.000 litrami kvapalného kyslíka pre nemocnice dorazil v sobotu na úsvite do mesta Lakhnaú, kde naňho čakali ozbrojené eskorty. Metropola severoindického štátu Uttarpradéš patrí k najviac zasiahnutým mestám a podľa miestnych predstaviteľov takáto dodávka kyslíka postačí tamojším nemocniciam na pol dňa, píše AFP.

Viac o téme: úmrtiaIndiaKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu