Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Moskva obmedzila počet českých zamestnancov na ambasáde: Prvé komplikácie!

(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Rozhodnutie o obmedzenie ruských pracovníkov na českom veľvyslanectve v Moskve znamená pre Českú republiku významnú technicko-administratívne komplikáciu. V dnešnej tlačovej správe to uviedlo ministerstvo zahraničia. Rozhodnutie podľa úradu musí ČR zahrnúť do rokovaní o parite v otázke počtu pracovníkov na oboch ambasádach.

Agentúra TASS dnes s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia uviedla, že ku koncu mája sa na ruskom veľvyslanectve v Prahe a na českej ambasáde v Moskve zníži počet pracovníkov. Na každom zastupiteľskom úrade podľa nej zostane po siedmich diplomatoch, 25 administratívno technických pracovníkoch a 19 zamestnancoch najatých na mieste.

Ruskí zamestnanci na zastupiteľskom úrade v Moskve a v Českom dome podľa ministerstva vykonávali obslužnú činnosť a nepodieľali sa na priamom výkone diplomatických a konzulárnych funkcií českého veľvyslanectva.

"Pre Českú republiku tento krok predstavuje významnú technicko-administratívne komplikáciu. Fakt tohto zníženia budeme preto nútení zahrnúť do rokovaní o parite v otázke počtu pracovníkov oboch zastupiteľských úradov do budúcnosti," uviedol rezort.

Podľa diplomatických zdrojov zamestnáva české veľvyslanectvo v súčasnosti približne 110 ruských občanov, ruská ambasáda v Prahe zamestnáva podľa dostupných údajov len asi 15 či 20 českých občanov.

Diplomatická roztržka

Diplomatická roztržka medzi Českom a Ruskom vypukla v sobotu. Česko v nadväznosti na odhalenie bezpečnostných zložiek, podľa ktorých sú z dvoch explózií munície vo Vrběticiach na Zlínsku v roku 2014 dôvodne podozriví agenti GRU, vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády. Rusko v odvetnom kroku vyhlásilo nežiaducimi osobami 20 zamestnancov českého veľvyslanectva v Moskve.

Česko žiadalo do štvrtkového poludnia o umožnenie návratu všetkých vyhostených českých pracovníkov na ambasádu. Moskva ale nereagovala. Minister zahraničia Jakub Kulhánek (ČSSD) preto oznámil, že počet diplomatov a ďalších pracovníkov na ruskej ambasáde v Prahe zrovná podľa súčasného stavu na českom veľvyslanectve v Moskve. Rusko dostalo čas na stiahnutie pracovníkov do konca mája. Ruské ministerstvo zahraničia vo štvrtkovej reakcii oznámilo, že Moskva prechádza v počtoch pracovníkov ambasád na striktné paritu.

Na českom veľvyslanectve v Moskve po odchode skôr vyhostených zostalo sedem diplomatov a 25 administratívno technických pracovníkov, uviedol vo štvrtok Kulhánek v Českej televízii. Prahu bude musieť podľa neho opustiť 63 zamestnancov ruskej ambasády s rodinami. Ruská diplomacia medzitým oznámila požiadavku, aby bol znížený počet na mieste najatých ruských zamestnancov českého veľvyslanectva v Rusku.

Viac o téme: ČeskoAmbasádaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu