Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jediný britský panovník, ktorý sám rezignoval: VIDEO Pobláznenie osudovou ženou a kontakt s nacistami!

Wallis a Eduard VIII. Zobraziť galériu (2)
Wallis a Eduard VIII. (Zdroj: Profimedia)

PARÍŽ/PRAHA - Wallis Simpsonová, ktorá zomrela 24. apríla 1986 dva mesiace pred 90. narodeninami, sa do dejín zapísala ako osudová žena britského kráľa Eduarda VIII. Ten dal dokonca láske ku dvakrát rozvedenej Američanke prednosť pred trónom, na ktorý zasadol v januári 1936 po smrti svojho otca Juraja V. Wallis, ktorú spoznal o pár rokov skôr, sa odmietol vzdať a pod tlakom okolností radšej po necelom roku ako jediný britský panovník sám rezignoval.

Kniha odhaľuje tajnú zbraň Adolfa Hitlera: Pomocou tejto osoby chcel ovládnuť Anglicko

Budúca Eduardova manželka vzišla z chudobných pomerov v americkom Baltimore. Narodila sa ako Bessie Wallis Warfieldová v júni 1896, vzápätí prišla o otca a rodinu podporovali bohatší príbuzní. Prvého mena sa zbavila preto, že sa "príliš veľa husiček volá Bessie," a naučila sa flirtovať. Jej prvé manželstvo s armádnym pilotom Wineom Spencerom bolo vstupenkou k úniku z nudného Baltimoru, ale tiež fiaskom od samého začiatku. Vykľul sa z neho náladový alkoholik, ktorému Wallis dala zbohom.

Wallis Simpsonová
Zobraziť galériu (2)
Wallis Simpsonová  (Zdroj: Profimedia)

S britsko-americkým obchodníkom Ernestom Simpsonom sa vzali v roku 1928. "Cítim únavu čeliť svetu sama a bez peňazí," písala matke Wallis, ktorá začiatkom 30. rokov stretla na jednom večierku Eduarda, vtedy ešte princa Waleského. Bol to najžiadanejší slobodný mládenec na svete, hoci už tridsaťpäťročný. Čoskoro sa stal pravidelným návštevníkom u Simpsonovcov a Wallis písala svoje tete: "Zaobchádzanie s oboma mužmi vyžaduje veľa taktu. Skúsim si ich udržať oboch."

Lenže v januári 1936 sa princ stal kráľom a jeho láska k Wallis posadnutosťou. Manželstvo Simpsonovcov sa pod týmto tlakom zrútilo. Po mesiacoch sporov nakoniec urobil Eduard nevídaný krok, ako jediný britský panovník v histórii sám opustil trón - a v júni 1937 sa konala svadba. Bývalý monarcha ale neprestal robiť vrásky vláde ani po abdikácii, najmä kvôli kontaktom s nacistami. Rad historikov špekuluje, že mal v prípade nemeckého obsadenia Británie znovu zasadnúť na trón.

Nakoniec skončil ako bahamský guvernér, ktorým bol až do roku 1945. Po vojne sa vrátil do Európy, zomrel 28. mája 1972 v Paríži. Manželka ho prežila o 14 rokov.

Viac o téme: Veľká BritániaPanovníkWallis SimpsonováEduard VIII
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu