Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Komisárka OSN privítala verdikt v procese so Chauvinom: Iný výsledok by bol výsmechom

Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. Zobraziť galériu (2)
Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová. (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrea Comas, File)

ŽENEVA - Komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v stredu privítala "dôležitý" verdikt v procese s bývalým americkým policajtom Derekom Chauvinom, ktorého v utorok súdna porota v Minneapolise uznala za vinného z vraždy Afroameričana Georgea Floyda. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ako uznala porota, dôkazy v tomto prípade boli jednoznačné. Akýkoľvek iný výsledok by bol výsmechom spravodlivosti," povedala Bacheletová. Vyzvala tiež, aby sa pred súd dostali i ďalšie prípady, keď policajti použili neoprávnenú silu či spôsobili smrť ľudí. Je na čase, aby takéto činy už nezostávali nepotrestané, dodala.

Prípad zabitia Georgea Floyda podľa nej zdôraznil, koľko je toho ešte potrebné vykonať v boji proti tzv. systémovému rasizmu, ktorému čelia Afroameričania v Spojených štátoch. "Ako sme s bolesťou videli v uplynulých dňoch a týždňoch, reformy policajných oddelení naprieč Spojenými štátmi naďalej nepostačujú na to, aby osoby afrického pôvodu neboli zabíjané," uviedla.

Dereka Chauvina porota uznala a vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zo zabitia Georgea Floyda. Za prvý bod obžaloby mu hrozí až 40 rokov väzenia, za druhý 25 a za tretí 10 rokov väzenia.

Derek Chauvin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Ramsey County Sheriff's Office via AP, File)

Chauvin pri brutálnom zásahu z 25. mája 2020 viac ako deväť minút kľačal Floydovi na krku napriek tomu, že sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať a zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice. Polícia Afroameričana zadržala pre podozrenie z platby falošnou 20-dolárovou bankovkou.

Okolnosti Floydovej smrti vyvolali v celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Viac o téme: VraždaProcesVerdiktKomisárkaOSNGeorge FloydDerek Chauvin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu