Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA zrejme opäť zablokujú návrh rezolúcie OSN ku kríze na Blízkom východe

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

NEW YORK - Spojené štáty naznačili, že nepodporia návrh rezolúcie požadujúcej zastavenie izraelsko-palestínskych násilností a ochranu civilistov, ktorú v utorok Francúzsko predložilo Bezpečnostnej rade (BR) OSN. Podľa USA to totiž môže podkopať snahu o deeskaláciu tejto krízy. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

"Jasne sme deklarovali, že sa zameriavame na intenzívne diplomatické úsilie zamerané na ukončenie násilia, a tiež to, že nepodporíme kroky, ktoré podľa nás podkopávajú snahu o deeskaláciu," uviedla americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Podľa AFP tieto slová naznačujú, že Washington je návrh spomínanej rezolúcie pripravený opäť zablokovať.

Francúzsko predložilo spomínanú rezolúciu spolu s Egyptom a Jordánskom. Trojica krajín sa na nej dohodla počas videokonferencie, na ktorej sa zúčastnili jordánsky kráľ Abdalláh II. a prezidenti Egypta a Francúzska - Abdal Fattáh Sísí a Emmanuel Macron. Spojené štáty zablokovali prijatie spoločného vyhlásenia BR OSN k súčasnej kríze na Blízkom východe už trikrát v priebehu posledných dní. Ich návrhy vypracovali Čína, Tunisko a Nórsko.

Americký prezident Joe Biden telefonoval v stredu s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a povedal mu, že ešte v priebehu dňa očakáva "významnú deeskaláciu" konfliktu medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

Palestínski militanti ostreľujú raketami Izrael už deviaty deň. Izraelská armáda reaguje leteckými a delostreleckými útokmi na ciele v pásme Gazy. Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva prišlo v Gaze o život najmenej 219 ľudí. Na izraelskej strane doposiaľ zahynulo 12 ľudí. Relatívne nižší počet obetí súvisí aj s tým, že veľkú časť rakiet vypálených z Gazy zachytí izraelský systém protivzdušnej obrany Železná kupola.

Viac o téme: RezolúciaOSNSpojené štátyBlízky východ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu