Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Korčok na pracovnej návšteve v Aténach: Slovensko a Grécko chcú posilniť bilaterálne vzťahy

Ivan Korčok počas pracovnej návštevy v Aténach Zobraziť galériu (3)
Ivan Korčok počas pracovnej návštevy v Aténach (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

ATÉNY - Slovensko a Grécko sú pripravené posilniť svoje bilaterálne vzťahy, najmä v oblasti ekonomickej spolupráce. Počas pracovnej návštevy Atén to v stredu povedal slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

V Aténach Korčok absolvoval rokovania s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom a so šéfom gréckej diplomacie Nikosom Dendiasom. "Zhodli sme sa na potrebe zintenzívniť politické kontakty, a to aj na najvyššej úrovni, a tiež otvárať nové príležitosti pre podnikateľské subjekty," informoval Korčok. Potenciál podľa neho existuje aj v prehĺbení spolupráce v oblastiach obrany, vzdelávania, kultúry, vedy a výskumu.

Ivan Korčok počas pracovnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

Slovenský minister na rokovaniach so svojím rezortným partnerom ocenil prebiehajúci dialóg Grécka s Tureckom, ktorý je podľa neho predpokladom pre zmiernenie napätia vo východnom Stredomorí, a zdôraznil potrebu dodržiavania medzinárodného práva pri riešení tejto situácie.

Ivan Korčok počas pracovnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Korčok)

Slovensko vníma s rešpektom následky utečeneckej krízy pre Grécko

Slovensko vníma s veľkým rešpektom to, aké bremeno nesie Grécko pri zvládaní následkov tzv. migračnej krízy. Po návšteve utečeneckého tábora Eleonas v Aténach počas pracovnej cesty v Grécku to v stredu povedal slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Podporujeme opatrenia EÚ zamerané na zmiernenie migračných tlakov v krajinách prvej línie. Máme pochopenie pre situáciu, v akej sa Grécko nachádza a pomáhame tiež formou materiálnej humanitárnej pomoci, ako aj poskytovaním finančných príspevkov cez náš Zastupiteľský úrad v Aténach," uviedol Korčok po návšteve migračného tábora v centre Atén, kde ho sprevádzal grécky minister pre migráciu a azyl Notis Mitarachi.

V tejto súvislosti Korčok pripomenul finančnú pomoc Slovenska pre Grécko vo výške milión eur. Projekt pomoci bude realizovať pobočka Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v Bratislave v spolupráci s Rakúskom.

Korčok tiež zdôraznil, že Slovensko povinné kvóty pre prijímanie utečencov odmieta, avšak ochranu by podľa neho mali dostať ľudia, "ktorí utekajú zo svojich domovov, aby si zachránili vlastný život". Doplnil, že na vyriešenie migračnej krízy je potrebná účasť všetkých členských krajín EÚ.

Viac o téme: Návšteva VzťahyPosilnenieGréckoIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu