Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Taliansko sa vráti do normálneho života: Vláda predstavila plán uvoľňovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Talianska vláda predstavila v stredu plán postupného uvoľňovania obmedzení proti šíreniu koronavírusu. Tento proces bude trvať od pondelka 26. apríla do leta. Napísala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Rím plánuje v blízkej budúcnosti zaviesť aj koronavírusový pas na cestovanie v rámci Talianska. Doklad známy ako "zelený pas" umožní napríklad ľuďom, ktorí boli úplne zaočkovaní, cestovať do oblastí, kde je zvýšené riziko nákazy, oznámila vláda po zasadnutí. Taliansko znovu zavádza biele a žlté zóny na označenie oblastí s nízkym alebo miernym stupňom šíriacej sa infekcie, vyplýva z nového vládneho nariadenia k pandémii.

V zónach klasifikovaných ako žlté môžu reštaurácie a bary obsluhovať hostí usadených vo vonkajších priestoroch na obed a na večeru už od 26. apríla. Vnútorné priestory však musia zostať zatvorené. Divadlá, kiná a koncertné sály sa tiež môžu otvoriť, ale počet účastníkov bude obmedzený. Plavárne v žltých zónach sa môžu takisto otvoriť, a to od 15. mája.

Veľké športové podujatia sa môžu konať od 1. júna, hoci budú obmedzené iba na vonkajšie akcie s maximálne 1000 divákmi. Začiatkom júna budú otvorené aj fitnescentrá. Od 1. júla sa znova budú môcť konať zhromaždenia a opäť sa otvoria zábavné parky. V platnosti však zostane nočný zákaz vychádzania, a to od 22.00 h do 05.00 h. Nedávno sa proti tomuto opatrenia zdvihla vlna odporu napríklad zo strany majiteľov reštaurácií.

Celoštátny pas, umožňujúci cestovanie do vysoko rizikových zón klasifikovaných ako červené alebo oranžové, je novinkou. V pase majú byť detaily ako negatívne testy na koronavírus nie staršie než 48 hodín alebo záznam o prekonaní ochorenia COVID-19 za posledných šesť mesiacov. Európska únia tiež plánuje "zelený pas" na medzinárodné cestovanie, pričom tieto doklady budú v Taliansku uznávané, informovala vláda v Ríme.

Počty prípadov nakazených v Taliansku, krajine so 60 miliónmi obyvateľov, sa v posledných týždňoch zlepšujú. Úrady zaznamenali v stredu takmer 14.000 nových infekcií a 364 úmrtí za posledných 24 hodín.

Viac o téme: OpatreniaTalianskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu