Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

EÚ aj NATO odsúdili hekerský útok na USA a vyjadrili solidaritu s Američanmi

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Aris Oikonomou, Pool via AP)

BRUSEL - Európska únia aj Severoatlantická aliancia vyjadrili vo štvrtok podporu Spojeným štátom v súvislosti s najnovšími kybernetickými útokmi, z ktorých Washington obviňuje Rusko.

"Európska únia a jej členské štáty vyjadrujú solidaritu s USA v súvislosti s vplyvom škodlivých kybernetických aktivít, najmä kybernetickej operácie SolarWinds, ktorú podľa USA uskutočnila Ruská federácia," uviedol šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo vyhlásení. Severoatlantická rada (NAC), politický orgán NATO, v správe pre médiá uviedla, že spojenci z Aliancie podporujú a vyjadrujú solidaritu so Spojenými štátmi po oznámení destabilizačných aktivít zo štvrtka, ktoré sú pripisované Rusku. V tejto súvislosti podporili rozhodnutie Washingtonu uvaliť na Rusko sankcie a vyhostiť jeho diplomatov.

"Spojenci podnikajú individuálne a kolektívne kroky na zvýšenie kolektívnej bezpečnosti Aliancie," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení. Podľa tejto správy Rusko aj naďalej ukazuje svoj "pretrvávajúci model destabilizačného správania", ktorý bolo možné vidieť pri porušení suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny a Gruzínska a ktorý pokračuje v porušovaní, neplnení a obchádzaní mnohých medzinárodných záväzkov vrátane Budapeštianskeho memoranda. NAC upozornila, že takéto destabilizačné príklady zahŕňajú aj pokus o zásah do procesu volieb v spojeneckých krajinách vrátane prezidentských volieb v USA, ako aj rozsiahle dezinformačné kampane a škodlivé počítačové aktivity.

"USA a ďalší spojenci usudzujú, že všetky dostupné dôkazy poukazujú na zodpovednosť Ruskej federácie za hekerský útok SolarWinds. Sme solidárni s USA," uvádza sa vo vyhlásení z bruselského sídla Aliancie. Vo výzve sa tiež píše, že spojenci budú aj naďalej úzko spolupracovať pri postupe proti ruským akciám, ktoré predstavujú hrozbu pre euroatlantickú bezpečnosť. "Vyzývame Rusko, aby okamžite zastavilo svoje destabilizačné správanie a dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky tak, ako to robia ich spojenci, vrátane existujúcich dohôd a záväzkov o kontrole zbraní, odzbrojení a nešírení zbraní. Vyzývame tiež Rusko, aby zastavilo svoje provokácie a okamžite znížilo napätie na hraniciach Ukrajiny a na nezákonne anektovanom Kryme," píše sa v závere dokumentu z dielne NATO.

Poľsko vyhostilo troch ruských diplomatov za hekerské útoky na USA

Poľsko vyhlásilo troch ruských diplomatov za nežiaduce osoby, oznámilo vo štvrtok poľské ministerstvo zahraničných vecí. Dôvodom sú "nepriateľské činy" súvisiace s počítačovými útokmi proti USA zo strany Ruskej federácie. Ide o vyjadrenie solidarity Varšavy so Spojenými štátmi. Informovali o tom poľská tlačová agentúra PAP, ruská štátna tlačová agentúra TASS a svetová agentúra AFP. "Ruskému veľvyslancovi v Poľsku bola odovzdaná diplomatická nóta, ktorá informuje, že traja zamestnanci veľvyslanectva Ruskej federácie vo Varšave boli vyhlásení za personae non gratae (nežiaduce osoby)," uviedlo poľské ministerstvo.

Podľa neho "základom pre toto rozhodnutie bolo porušenie podmienok diplomatického štatútu vyššie uvedenými osobami", ako aj údajné "činy zamerané na poškodenie záujmov Poľskej republiky". "Poľsko vyjadrilo plnú solidaritu s rozhodnutím Spojených štátov z 15. apríla o politike voči Rusku," uvádzalo sa tiež vo vyhlásení. Biely dom vo štvrtok oznámil, že prezident Joe Biden podpísal výkonné nariadenie, ktoré zavádza ďalšie ekonomické sankcie na Rusko v súvislosti s vlaňajším ruským zasahovaním do amerických volieb, s odmenami Kremľa za útoky na amerických vojakov v Afganistane a s rozsiahlym hekerským útokom. Zároveň Biely dom ohlásil aj vyhostenie desiatich diplomatov. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken vyhlásil, že sankcie sú aj reakciou na pokus otráviť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ekonomické sankcie, ktoré uvalilo ministerstvo financií USA, sa týkajú 16 organizácií a 16 jednotlivcov, ktorí sú údajne spojení so zasahovaním Ruska do volieb v USA a so šírením dezinformácií, informovalo ministerstvo. Sankcie sa týkajú viacerých účastníkov stavby Kerčského mosta, ktorý je spojnicou Ruska cez Kerčský prieliv s Krymským polostrovom. Sankcie boli uvalené aj na niektorých štátnych úradníkov na Kryme i na prvého námestníka kancelárie ruského prezidenta. Podľa agentúry TASS ministerstvo financií USA uvalilo sankcie aj na viacero spravodajských médií a na Nadáciu strategickej kultúry Ruskej federácie. Sankcie, ktorých možné uvalenie Bidenova administratíva avizovala už celé týždne, sa stali prvým odvetným krokom voči Kremľu za vlaňajší hekerský útok na americké inštitúcie vykonaný prostredníctvom platformy SolarWinds, z ktorého americké úrady obvinili Rusko. "Dôsledky týchto útokov siahajú ďaleko za hranice USA a nepriaznivo ovplyvňujú aj európske štáty, okrem iných," napísala Varšava vo vyhlásení.

Viac o téme: USANATOHekerský útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu