Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dron v Iraku zasiahol hangár na základni koaličných síl: K obetiam nedošlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP, File)

ARBÍL - Dron s výbušninami zasiahol v stredu večer oblasť v okolí letiska v meste Arbíl na severe Iraku, pri ktorom majú vojenskú základňu koaličné sily vedené Spojenými štátmi. S odvolaním sa na predstaviteľov koaličných síl i tamojšie úrady o tom informovala agentúry AP a AFP.

Arbíl je metropolou irackého Kurdistanu. Tamojšie ministerstvo vnútra uviedlo, že terčom útoku boli koaličné sily. Dron s výbušninami podľa rezortu spôsobil hlasný výbuch a následný požiar, v dôsledku ktorého bola poškodená jedna budova. K nijakým obetiam či zraneným podľa rezortu nedošlo. Hovorca koaličných síl Wayne Marotto informoval, že dron zasiahol hangár na leteckej základni v Arbíle. Potvrdil, že k zraneniam nedošlo. "Požiar bol uhasený, pričom škody sa ešte vyhodnocujú," dodal.

K útoku dronom sa dosiaľ neprihlásila nijaká militantní skupina. Washington však z podobných útokov na svojich vojakov a diplomatov zvyčajne obviňuje iracké ozbrojené frakcie spájané s Iránom, pričom AFP uviedla, že stredajší útok prostredníctvom aplikácie Telegram oslavovala jedna z takýchto militantných skupín. Tento incident je dosiaľ posledným zo série útokov, ktorých terčom sa v ostatných týždňoch stali v Iraku najmä americké ciele.

Agentúra AP pripomína, že minulý týždeň sa terčom útoku dvoch rakiet stala iracká letecká základňa ležiaca severne od Bagdadu, ktorú využívajú aj americkí vojaci dislokovaní v Iraku. K obetiam ani pri tomto útoku nedošlo. V marci zase zasiahlo najmenej desať rakiet zasiahlo vojenskú základňu na západe Iraku, na ktorej slúžia irackí aj zahraniční vojaci. Pri tomto útoku zomrel jeden zamestnanec firmy pracujúcej pre túto koalíciu.

Viac o téme: ObeteKoaličné silyIrakDron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu