Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nešťastná udalosť v Rumunsku: Po výpadku ventilátorov zomreli traja pacienti s covidom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUKUREŠŤ - Na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v Bukurešti zomreli traja pacienti s ochorením COVID-19 v dôsledku poruchy, ktorá spôsobila výpadok činnosti pľúcnych ventilátorov. Informovala o tom agentúra AFP.

K tragickej udalosti došlo v pondelok na mobilnej JIS Nemocnice infekčných chorôb Viktora Babeša v centre rumunskej metropoly Bukurešť. Podľa prvých zistení ju spôsobila porucha systému, ktorý dodával kyslík do umelej pľúcnej ventilácie.  

"Ventilátory prestali fungovať, pretože úroveň kyslíka prevýšila povolený limit," uvádza sa vo vyhlásení rumunského Úradu pre mimoriadne situácie (DSU). Výpadok umelej pľúcnej ventilácie spôsobil úmrtie troch starších pacientov, ktorí zdravotný stav bol kritický. Zomreli na zastavenie srdcovej činnosti. 

Piatich ďalších pacientov z oddelenia museli previezť do iných bukureštských nemocníc. "Zdá sa, že išlo len o nešťastnú udalosť, ale vyšetrovanie sa už začalo. Voči zodpovedným osobám treba vyvodiť zodpovednosť," uviedol rumunský premiér Florin Citu. 

Rumunsko v súčasnosti zažíva tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu. Počet pacientov na JIS, ktoré sú vystavené obrovskému náporu, je najvyšší od začiatku pandémie. V krajine denne pribúda v priemere 4000 infikovaných a vyše 100 úmrtí.

Pred necelým mesiacom došlo v inej bukureštskej nemocnici k požiaru na JIS, pri ktorom zomrelo päť pacientov s covidom. Podobná udalosť z vlaňajšieho novembra si vyžiadala 15 životov. 

Viac o téme: PoruchaNemocnicaSmrťPacientiRumunskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu