Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Bulharsko pre nízky záujem zvažuje koniec očkovania vakcínou od AstraZenecy

Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca
Očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP Photo/Alvaro Barrientos)

SOFIA - Bulharské úrady zvažujú, že pre nízky záujem ukončia očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Do konca týždňa sa majú k tejto otázke vyjadriť experti, informoval v utorok bulharský spravodajský server Novinite.com.

Bulharský minister zdravotníctva Kostadin Angelov na pondelkovom brífingu uviedol, že záujem Bulharov o očkovanie "AstraZenecou" poklesol, hoci je táto vakcína z medicínskeho hľadiska bezpečná a účinná.

Do konca tohto týždňa sa má k otázke ďalšieho očkovania vakcínou od AstraZenecy v Bulharsku vyjadriť rada expertov na imunológiu a infekčné choroby. Okrem klesajúceho záujmu obyvateľstva budú zvažovať aj výzvu portugalského predsedníctva EÚ, ktoré v liste bulharským úradom odporučilo aplikovať túto očkovaciu látku len ľuďom nad 60 rokov.

Hlavným problémom zostáva, ako - v prípade rozhodnutia o ukončení používania vakcíny od AstraZenecy - dokončiť očkovací cyklus o ľudí, ktorí už dostali prvú dávku "AstraZenecy". Časť z nich si pritom zrejme bude želať aj druhú dávku rovnakej vakcíny. "Ak nebude záujem o vakcínu od AstraZenecy, dávky uskladníme a rozhodneme sa, čo s nimi urobíme... Zatiaľ sme žiadne vakcíny nezničili," vyhlásil minister Angelov.

V Bulharsku sa okrem očkovacej látky od AstraZenecy v súčasnosti očkuje aj vakcínou od spoločnosti Pfizer. Tá je však do veľkej miery vyhradená len pre obyvateľov zaradených do niektorej z troch prioritne očkovaných kategórií.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaBulharskoKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu