Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Šokujúca správa o vakcíne Sputnik V: Vedec, ktorý sa podieľal na jej testoch v Maďarsku, rezignoval

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Janos Vajda/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Nie len slovenské laboratórium má problém so schválením ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Ukazuje sa, že očkovacia látka neprešla laboratórnymi skúškami ani v samotnom Maďarsku. Tam sa ňou však už očkuje vo veľkom. Aj na základe toho jeden z profesorov v hodnotiacej komisii rezignoval, pretože svoju prácu považuje za zbytočnú.

Kým Maďarsko očkuje ruskou vakcínou už mesiace, Slovenský ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) látku zatiaľ neodporúča a to pre nezrovnalosti v dokumentácii a v samotnom zložení očkovacej látky. S testovaním nám má pomôcť maďarská strana.

VIDEO Igor Matovič s maďarským premiérom Viktorom Orbánom po rokovaní o Sputniku V v Budapešti.

Igor Matovič poslal pozdrav z Budapešti, kde rokoval o ruskej vakcíne Sputnik V (Zdroj: FB/Igor Matovič)

Len pár hodín na skúmanie

Maďarský portál Népszava.hu už v januári upozornil, že pri schválení vakcíny išlo skôr o politické ako odborné rozhodnutie. Viacero vedcov sa postavilo proti rozhodnutiu Národného inštitútu farmácie a potravín (OGYÉI). Mali viacero výhrad. Na skúmanie mali údajne iba pár hodín. Chýbala aj dokumentácia o použití v rizikových skupinách obyvateľstva a o vedľajších účinkoch. Nehovoriac o tom, že tiež obdržali inú šaržu, ako mali dostať. To však zjavne neprekážalo generálnemu riaditeľovi inštitútu a otázky odborníkov a ich obavy zmietol zo stola. Odporúčanie bolo vydané.

Šokujúca správa o vakcíne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Marek Lukáč)

Mátyás Szentiványi pre denník Magyar Hírlap povedal: „Povolenie od OGYÉI znamená len to, že dokumentácia je adekvátna. Treba zdôrazniť, že OGYÉI je profesionálna organizácia a aj napriek súčasnej politickej situácii sa tu vykonáva iba vedecká práca.“

S jedným z vedcov, ktorí sa podieľali na posudzovaní ruskej vakcíny a ktorý následne rezignoval, sa spojil portál Népszava. Nechcel, aby citovali jeho meno, no pre portál povedal, že cítil, že jeho práca stratila zmysel. Népszava oslovil aj samotný inštitút. Ten po vydaní článku prisľúbil, že zverejní dokumentáciu o schvaľovaní, ale zatiaľ svoj sľub nedodržal.

Šokujúca správa o vakcíne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

ŠÚKL Sputnik neodporučil

Nie je tajomstvom, že na Slovensko prišla tiež iná šarža vakcíny, než nebola tá, ktorú testovali v rámci štúdie pre časopis Lancet. Takisto k nej chýbalo približne 80 percent dát nevyhnutných na zhodnotenie. Preto náš inštitút vakcínu neodporučil. To sa nepáčilo ministrovi financií Igorovi Matovičovi a po tom, ako Rusi požiadali, aby sme im vakcíny vrátili, označil podľa neho vinníkov za "idiotov", ktorí sa pričinili o to, aby sa u nás Sputnikom neočkovalo.

Šokujúca správa o vakcíne
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Ostrá kritika Matovičových slov

Matovičove slová ostro kritizoval aj biochemik Pavol Čekan. Útok ministra financií na Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (SAV) pre vakcínu Sputnik V je podľa neho niečo nehorázne.

"Tieto úbohé útoky na odborníkov, vedcov a nezávislé inštitúcie, ktoré musia dbať o bezpečnosť liekov a vakcín, aby chránili naše zdravie a životy, musia navždy skončiť," vyhlásil Čekan. Najlepších vedcov tak podľa neho vyháňame do zahraničia, kde majú pokoj, finančné zázemie, dôstojný život, postavenie a kredit pre svoju prácu.

Matovičove vyjadrenia považuje za "absolútne nemiestne" aj matematik Richard Kollár. "Jeho útoky na slovenskú vedu a odborníkov považujem za osobný útok na mňa," uviedol na sociálnej sieti.

Vedeckej komunity sa zastali aj predsedníčka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) a štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis. "Považujem za nešťastné a nespravodlivé, ak odborníkov nútime do politických rozhodnutí, ponižujeme alebo hádžeme cez palubu," vyhlásila poslankyňa. Kvalitu slovenských vedcov ocenil aj Paulis.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusSputnik VMaďarso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu