Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Ľudia už toho majú po krk: Protesty proti pandemickým opatreniam

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Henrik Montgomery/TT via AP)

HELSINKI/OSLO/KODAŇ - Polícia vo fínskej metropole Helsinki zadržala v sobotu 20 osôb počas protestov proti epidemiologickým opatreniam, informovala agentúra AFP. Podobné protesty sa odohrali aj v Dánsku, Nórsku a Rakúsku.

V centre Helsínk sa zhromaždil dav približne 300 ľudí, ktorých polícia vyzvala na rozchod, pretože v súčasnosti platné pravidlá zakazujú zhromažďovanie sa viac ako šiestich osôb. Mnoho demonštrantov napriek tomu vytvorilo sprievod a začalo pochodovať. Polícia zadržala 20 ľudí za neuposlúchnutie pokynov.

Fínsko patrí naďalej ku krajinám s najnižšou mierou nových nakazených v EÚ, za čo podľa AFP vďačí najmä nízkej hustote obyvateľstva, ktoré zároveň dodržiava epidemiologické opatrenia. Počet nových prípadov nákazy však začal v polke februára rásť, čo vládu podnietilo predstaviť nové obmedzenia vrátane zatvorenia reštaurácií. Fínska vláda stiahla začiatkom apríla návrh zákona, ktorý by v niektorých častiach krajiny obmedzil pohyb osôb. Dôvodom boli otázky o zákonnosti tejto navrhovanej legislatívnej normy.

V dánskej metropole Kodaň sa v sobotu odohrali protesty proti novým covid pasom. Tento preukaz, ktorý môže byť v digitálnej aj papierovej podobe, zahŕňa informácie o tom, že bol jeho nositeľ zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19, alebo má negatívny výsledok testu na COVID-19 či potvrdenie o prekonaní tejto choroby.

V nórskej metropole Oslo sa na protestoch proti tamojším opatreniam zhromaždilo približne 200 ľudí, pričom niektorí pálili rúška.

Na proteste vo Viedni zadržali 14 osôb

Potýčky medzi demonštrantami a políciou vypukli na sobotňajšom proteste proti epidemiologickým opatreniam, ktorý sa konal v rakúskej metropole Viedeň. Policajti zadržali dokopy 14 ľudí, informovala agentúra DPA.

Demonštrácie sa podľa agentúry APA zúčastnilo približne 3000 ľudí, medzi nimi aj členovia pravicovej Slobodnej strany Rakúska a krajne pravicového hnutia identitárov. Niektorí účastníci sa pokúsili preraziť policajnú bariéru, na čo bezpečnostné zložky reagovali použitím paprikového spreja, uviedla polícia.

Tri východorakúske spolkové krajiny vrátane Viedne sa rozhodli v utorok predĺžiť pôvodne veľkonočný lockdown do 18. apríla. Dôvodom je rekordný počet pacientov s koronavírusom hospitalizovaných na tamojších jednotkách intenzívnej starostlivosti.

V hlavnom meste Viedeň, Burgenlande a Dolnom Rakúsku tak ostane v platnosti tvrdý lockdown, ktorého súčasťou je aj 24-hodinový zákaz vychádzania. Väčšina obchodov, múzeá či zoologické záhrady sú zatvorené.

V Nemecku ľudia protestovali za sprísnenie opatrení

Stovky ľudí v sobotu protestovali v Nemecku za sprísnenie protiepidemických opatrení v rámci hnutia Zero Covid. Informovala o tom agentúra DPA. Demonštrujúci požadovali, okrem iného, aj vyhlásenie trojtýždňového plateného voľna. Kancelárie a iné pracoviská sú podľa nich ohniskami nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Túžba po zisku by nemala mať prednosť pred verejným zdravím, uviedli organizátori. "Nie je možné, že súkromný život je úplne oklieštený, zatiaľ čo stále nie je prikázaná práca z domu," píše sa v letáku hnutia.

Spoluorganizátorka Sonja Raddeová uviedla pre verejnoprávnu stanicu RBB, že hnutie žiada obmedzený, avšak dôsledný lockdown s cieľom zamedziť šíreniu nákazy, čo v konečnom dôsledku povedie k skoršiemu uvoľneniu opatrení. V meste Potsdam protestovali desiatky ľudí za viac bezpečnostných opatrení v školách a škôlkach, pričom žiadali aj prerušenie prezenčnej výučby.

V Hamburgu demonštranti proti epidemiologickým opatreniam sadli do aut a vytvorili kolónu, ktorú následne ohadzovalo vajíčkami a rajčinami približne 300 ľudí na bicykloch, protestujúcich za sprísnenie opatrení, opisuje DPA.

Viac o téme: OpatreniaProtestyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu