Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvomájové zhromaždenia a demonštrácie proti opatreniam v Česku prebehli pokojne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - V Českej republike prebehli tradičné prvomájové zhromaždenia, ako aj protesty, pokojne. Hlavnou témou demonštrácií bol postup vlády v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Ako informuje česká stanica ČT24, mnoho tradičných akcií politických strán organizátori vzhľadom na platné protiepidemické opatrenia zrušili.

V sobotu ráno sa zišli približne tri desiatky komunistov v Prahe na Střeleckom ostrove. Pri pamätnej tabuli odkazujúcej na prvú robotnícku oslavu z roku 1890 si pripomenuli Sviatok práce. S krátkymi prejavmi vystúpili predsedníčka pražskej KSČM Marta Semelová či prvý podpredseda strany Petr Šimůnek. Komunistov na ostrove následne vystriedal protest proti pandemickým opatreniam zorganizovaný nezaradeným poslancom Lubomírom Volným, ktorého sa zúčastnilo približne 250 ľudí, pričom väčšina nemala rúška.

Na zhromaždenie dohliadli desiatky policajtov a členov antikonfliktného tímu, ktorí účastníkov vyzývali na dodržovanie proticovidových opatrení. Voľný sa počas svojho prejavu vyjadroval proti povinnosti nosiť rúška, uviedla televízia ČT24. Hovorca pražskej polície Jan Daněk pre ČT24 potvrdil, že polícia nezaznamenala v rámci Prahy žiadne vážne porušovanie pravidiel a nemusela nikoho zadržať. Účastníci protestov sa podľa nariadení českého ministerstva zdravotníctva môžu zhromažďovať v skupinách po maximálne 20 ľuďoch, pričom jednotlivé skupiny musia byť od seba vzdialené aspoň dva metre. Zároveň musí mať každý účastník prekryté horné dýchacie cesty.

"Osoby, ktoré (tieto pravidlá) nedodržiavali, nahlásime správnemu orgánu, za čo im hrozí niekoľkotisícová pokuta. Budeme nahlasovať aj organizátora akcie, ktorý tiež nedodržal pravidlá stanovené zákonom o zhromažďovaní v súvislosti s protiepidemickými opatreniami," povedal Daněk v súvislosti s demonštráciami. Protest proti hygienickým opatreniam zorganizovala v Prahe aj iniciatíva Chcípl PES, pripomína ČT24. Sviatok práce si pripomenuli aj obyvatelia Brna, kde sa pri tejto príležitosti zišlo podľa polície približne sto ľudí. Účasť bola podľa organizátorov podobná ako ostatné roky. Na brnenskom námestí slobody sa následne konal protest proti vládnym protiepidemickým opatreniam.

Viac o téme: OpatreniaProtestČeskoDemonštrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu