Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Rakúsko rokovalo o Sputniku: Krajina môže nakúpiť milión dávok ruskej vakcíny

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/AP Photo/Risto Bozovic)

VIEDEŇ - Rakúsko uzavrelo rokovania o získaní ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V, uviedol v sobotu rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Informoval o tom spravodajský portál Politico.

Podľa neho Kurz pre miestne médiá uviedol, že rokovania sa "fakticky skončili", čo umožňuje Rakúsku nakúpiť milión dávok ruskej vakcíny a "dodatočne urýchliť" očkovaciu kampaň v krajine. Kurz prvýkrát koncom marca odhalil, že s Ruskom rokoval o kúpe vakcíny, a to po telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom z 26. februára, poznamenal portál Politico.

Podľa agentúry APA Kurz pôvodne zdôrazňoval, že podmienkou pre dodávky ruskej vakcíny do Rakúska bude jej schválenie v EÚ. Koncom marca ale uviedol, že čo sa týka očkovacích látok, odmieta akékoľvek "geopolitické klapky na očiach". "Jediné čo sa počíta, je, či je vakcína účinná a bezpečná, a nie odkiaľ pochádza," povedal. Ak si Rakúsko zaistí dodatočných milión dávok vakcín, bude podľa neho možný skorší návrat k normálu a zachráni to mnoho ľudských životov, ako aj pracovných miest.

Európska agentúra pre lieky (EMA) začala v marci proces predbežného posudzovania očkovacej látky Sputnik V. Ide o kľúčový krok predtým, než by mohlo dôjsť k schváleniu tejto vakcíny na použitie v členských krajinách EÚ. Ak by sa tak stalo, išlo by o prvú očkovaciu látku vyvinutú mimo západných krajín, ktorá prejde prísnym posudzovacím procesom EMA.

Viac o téme: NákupVakcínaRokovanie RakúskoKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu