Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spor o spoluprácu s ŠtB: Slovenský ústav predložil novo nájdenú kartu agenta Bureša, Babiš reaguje!

Český premiér Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PRAHA/BRATISLAVA - Slovenský Ústav pamäti národa (ÚPN) predložil súdu ako ďalší dokument k údajnej spolupráci českého premiéra Andreja Babiša s komunistickou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) novo nájdenú kartu agenta. Uviedol to server Seznam Zprávy. Babiš dnes spoluprácu s tajnou políciou totalitného režimu opäť poprel. Povedal, že ŠtB viedla v evidencii ľudí bez ich vedomia. Podľa serveru sa Babišov advokát k novému dôkazu zatiaľ súdu nevyjadril.

Podvod v Československu! Tajná dezinformačná akcia ŠtB, šokujúci obsah debien vylovených z jazera

ÚPN, ktorý na Slovensku spravuje dokumenty po ŠtB, objavil v archíve na konci minulého roka štatistickú kartu ŠtB s Babišovými údajmi. Karta s pečiatkou "agent" obsahuje už skôr v súvislosti s Babišom spomínané krycie meno "Bureš" aj mená riadiacich príslušníkov ŠtB. "Údaje korelujú s údajmi v registračnom protokole, kde sa v chronologickom poradí evidovali všetky typy zväzkov ŠtB, a s údajmi zo zväzku tajného spolupracovníka," povedal serveru riaditeľ kancelárie ÚPN Jerguš Sivoš.

Karta uvádza, že ŠtB získala Babiša na spoluprácu v novembri roku 1982 a že sa Babiš stal agentom dobrovoľne. Spolupráca medzi ŠtB a Babišom bola podľa karty dočasne prerušená v júni 1988 kvôli jeho odchodu na pracovný pobyt do Maroka, odkiaľ sa Babiš vrátil až po konci komunistickej totality v roku 1989. "Ako je známe, eštebáci viedli evidenciu na ľudí bez toho, aby o tom vedeli. Ten dokument, ktorý tu ukazujete, neznamená vôbec nič," vyhlásil dnes Babiš na otázku novinárov k nájdeniu karty.

Spor sa na súdoch ťahá už dlhší čas

Seznam Zprávy sa obrátili s otázkou k nájdeniu karty agenta aj na Babišovho advokáta v tejto kauze Vojtecha Agnera, ktorý ale na otázky podľa serveru nereagoval. Advokát sa k novému dôkazu nevyjadril ani krajskému súdu v Bratislave, hoci mu súd predĺžil lehotu na vyjadrenie do konca marca. "Súd zatiaľ neeviduje doručenie vyjadrenia žalobcu," povedal serveru hovorca súdu Pavol Adamčiak.

"Ja som nikdy nepodpísal, vyhral som trikrát súd," vyhlásil dnes Babiš. Český premiér pôvodne uspel so žalobou na ÚPN, ktorou sa domáhal verdiktu, že je v archívoch ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene. Bratislavský krajský súd potom ale Babišovu žalobu v obnovenom pojednávaní zamietol a rozhodnutie potvrdil Najvyšší súd. Ústavný súd predvlani kauzu súdom vrátil, pretože súdy presne neurčili, kto má byť v spore žalovanou stranou.

Český premiér Andrej Babiš
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Ústavný súd už predtým rozhodol, že Babiš nemôže žalovať priamo ÚPN. Bratislavský súd síce pri následnom rozhodovaní prijal, že žalovaným nemá byť ÚPN, ale zároveň neuviedol, kto má byť žalovanou stranou. To bola podľa ústavných sudcov chyba, ktorú zopakoval aj Najvyšší súd.

Viac o téme: AgentAndrej BabišÚstav pamäti národaŠtB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu