Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krátko pred aukciou stiahli obraz z predaja: VIDEO Záhada jeho autora, môže mať závratnú hodnotu!

Potvrdí sa pravosť?
Potvrdí sa pravosť? (Zdroj: YouTube/RT en Español)

MADRID - Len niekoľko hodín pred štvrtkovou večernou aukciou stiahli v Madride z predaja obraz, ktorého odhadovaná predajná cena bola 1500 eur. Ukázalo sa totiž, že jeho autorom môže byť slávny taliansky maliar Caravaggio. Do aukcie mal ísť obraz s tým, že ho pravdepodobne namaľoval niekto z dielne španielskeho barokového maliara Josého de Riberu. Obraz s názvom "Korunovanie tŕňmi" zachytáva Ježiša Krista pred ukrižovaním.

Na blšom trhu naďabil na misku: FOTO O tomto sa mu ani nesnívalo, získal závratnú sumu

Madridská aukčná sieň Casa Ansorena na poslednú chvíľu obraz z ponuky stiahla s tým, že dielo je potrebné "viac preskúmať". Španielske ministerstvo kultúry tiež požiadalo vedenie madridského regiónu, aby obraz vyhlásilo za dielo kultúrneho významu. Tým sa okrem iného zabezpečí, aby majiteľ obrazu nevyvážal dielo z krajiny a umožnil preveriť jeho autorstvo. "Kiež by to bol Caravaggio," citoval denník El País španielskeho ministra kultúry José Manuela Rodrígueza Uribesa.

Olej na plátne s rozmermi 111 krát 86 centimetrov bol v ponuke s ďalšími dielmi a starožitnosťami od polovice marca. Jednou z expertiek na výtvarné umenie, ktorá nemá pochýb o tom, že obraz namaľoval Caravaggio, je profesorka Rímskej univerzity Tre Maria Cristina Terzaghiová, ktorá sa na dielo prišla do Madridu pozrieť. Podľa nej ide určite o obraz Caravaggia. Pochyby nemá ani známy taliansky výtvarný kritik a historik Vittorio Sgarbi, ktorý odhadol cenu obrazu na sto až 150 miliónov eur v prípade predaja súkromnému kupcovi, či na 40 až 50 miliónov eur, ak by sa predával madridskému Národnému múzeu Prado.

Avšak taliansky historik umenia Nicola Spinosa, ktorý napísal niekoľko publikácií o obrazoch neapolských maliarov 15. a 16. storočia tvrdí, že obraz stiahnutý z dnešnej aukcie je len veľmi dobrá napodobenina Caravaggiovho štýlu.

Podľa agentúry AFP by mohlo ísť o obraz Ecce Homo, ktorý taliansky maliar vyhotovil v roku 1605 pre kardinála Massima Massimiho. Podobný obraz bol zaznamenaný v inventári zbierky španielskeho veľvyslanca v Ríme Juana de Lezcano v roku 1631. Z jeho kolekcie pochádza jeden z obrazov Caravaggia, ktorý teraz vlastní múzeum Prado.

Neobjasnená smrť slávneho maliara

Caravaggio sa narodil ako Michelangelo Merisi v Miláne v roku 1571, priezvisko Caravaggio získal podľa obce, kam jeho rodina utiekla pred morom. Preslávil sa najmä obrazmi s náboženskými motívmi, bol ale aj známy búrlivák. V roku 1606 údajne neúmyselne zabil istého Ranuccia Tomassoniho, za čo bol odsúdený na trest smrti. Utiekol z Ríma do Neapola a žil potom na rôznych miestach. V roku 1609 požiadal pápeža o milosť a mohol sa vrátiť do Ríma. Zomrel v roku 1610 vo veku 39 rokov, príčina úmrtia nie je doteraz objasnená. Caravaggio inšpiroval rad barokových maliarov, vrátane Velázqueza, Rubensa či Rembrandta.

Pred piatimi rokmi bola potvrdená pravosť obrazu od Caravaggia, ktorý ležal zrejme vyše sto rokov na povale domu neďaleko francúzskeho Toulouse. Toto plátno z roku 1607 nazvanéj Judita a Holofernes predvlani kúpil americký miliardár James Tomilson Hill. Cena nebola zverejnená. Odhaduje sa, že zaň zaplatil sto až 150 miliónov eur.

Viac o téme: ObrazAukciaCaravaggio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu