Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA, Japonsko a Južná Kórea rokovali o postupe voči KĽDR

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

TOKIO - Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan sa v piatok stretol so svojimi náprotivkami z Južnej Kórey a Japonska, aby prediskutovali postup v súvislosti so Severnou Kóreou a bezpečnostnú situáciu v indicko-tichomorskom regióne, informovala agentúra DPA.

Stretnutie sa uskutočnilo na základni amerického letectva a námorníctva Joint Base Andrews v štáte Maryland. "Poradcovia pre národnú bezpečnosť sa podelili o svoje obavy v súvislosti so severokórejským programom jadrových a balistických rakiet a opätovne potvrdili záväzok venovať sa týmto záležitostiam a riešiť ich prostredníctvom intenzívnej trojstrannej spolupráce smerom k denuklearizácii," uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Od summitu predošlého amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo Vietname vo februári 2019 nedosiahli Washington a Pchjongjang v rokovaniach o severokórejskom jadrovom programe nijaký pokrok, poznamenáva DPA. Japonský premiér Jošihide Suga sa má 16. apríla vo Washingtone stretnúť s novým šéfom Bieleho domu Joeom Bidenom. Témou rokovaní majú byť záležitosti súvisiace s Čínou a so Severnou Kóreou, ako aj spolupráca v indicko-pacifickom regióne.

Viac o téme: Rokovanie USAJaponskoKĽDRJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu