Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hrôzostrašný čin v Tunisku: Džihádistka mala výbušniny v opasku, zabila seba aj dieťa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TUNIS - Tuniské ministerstvo vnútra v piatok informovalo o smrti džihádistky z cudziny, ktorá pri zásahu bezpečnostných zložiek aktivovala výbušninu v opasku na svojom tele. Spolu s ňou pri explózii zahynula aj jej maloletá dcéra. Ďalšie dievčatko pri výbuchu utrpelo zranenia. O život prišiel aj muž, zrejme manžel či druh džihádistky, informoval web L'Orient-Le Jour.

K týmto úmrtiam došlo počas bezpečnostnej operácie, ktorú tuniské bezpečnostné zložky podnikli vo štvrtok v horskej oblasti v regióne Kasrajn ležiacom pri hraniciach s Alžírskom. Národná garda a vojenské jednotky vo štvrtok v pohorí Džabal Mghila uskutočnili "proaktívnu operáciu", počas ktorej "eliminovali" aj teroristu Hamdího Dhuíba, príslušníka alžírskeho zoskupenia Vojaci kalifátu pridruženej k organizácii Islamský štát (IS). Podľa tlačovej správy ministerstva vnútra ide o vysokopostaveného veliteľa, ktorý je podozrivý z "účasti na mnohých teroristických operáciách".

Pohoria v tejto časti Tuniska sú považované za hlavnú základňu a skrýšu džihádistických povstalcov. Armáda tam od roku 2012 prenasleduje ozbrojené skupiny vrátane oddielov Brigád Ukba ibn Náfi - miestnej odnože al-Káidy islamského Maghribu (AQIM). Toto zoskupenie je podozrievané aj zo spoluúčasti na atentáte v tuniskom múzeu Bardo (Bárdú) z marca 2015. Tento a podobné teroristické útoky sa následne prejavili na znížení záujmu zahraničných turistov o dovolenkové pobyty v Tunisku, ktoré je pritom od príjmov v cestovnom ruchu závislé.

Teroristické útoky, ktoré Tunisko zažilo po prodemokratickej revolúcii z roku 2011, si vyžiadali desiatky životov - príslušníkov bezpečnostných zložiek, civilistov i zahraničných turistov. Od roku 2015, keď džihádisti zaútočili na autobus prezidentskej stráže, v krajine stále platí výnimočný stav, ktorý sa obnovuje dvakrát ročne.

Viac o téme: ObeteZásahBezpečnostné silyTuniskoDžihádistka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu