Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Srbský minister vnútra ostro kritizuje USA: Dôvodom je správa o stave ľudských práv

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

BELEHRAD - Srbský minister vnútra Aleksandar Vulin kritizoval správu amerického ministerstva zahraničných vecí o stave ľudských práv v Srbsku. Informovala o tom vo štvrtok spravodajská televízia N1.

"Krajina, v ktorej je Senát bránený za cenu životov demonštrantov, by nemala vyzývať srbskú políciu, aby nebránila parlament. Vláda krajiny, ktorá čelí masovým rasovým konfliktom a každodenným náhodným zločinom z nenávisti, by nemala Srbsko s takou ľahkosťou obviňovať zo zločinov z nenávisti," citovala Vulina televízia N1. Podľa Vulina je "Srbsko slobodná krajina a vedie ju slobodný človek". "Ste mocnejší a väčší, môžete nás očierňovať a zničiť, môžete zvrhnúť (prezidenta Aleksandara) Vučiča a priviesť nejakého slabocha, ktorý uvalí sankcie na Rusko a Čínu, uzná Kosovo, opustí Republiku srbskú. Môžete nám silou vnútiť nové úrady, ale nemôžete nás prinútiť, aby sme ich volili. Nie sme mocnosť, ale tiež nie sme pokrytci," dodal Vulin.

Podľa správy o stave ľudských práv vo svete za rok 2020, zverejnenej v utorok americkým ministerstvom zahraničných vecí, je Srbsko krajinou, ktorá v roku 2020 čelila výzvam v oblasti ľudských práv a množstvu problémov v rôznych oblastiach, ako sú prísne obmedzenia slobody prejavu, neoprávnené zatýkanie či trestné stíhanie novinárov. Správa uvádza aj množstvo prípadov korupcie medzi členmi vlády, trestných činov zahŕňajúcich násilie alebo hrozby násilia voči osobám so zdravotným postihnutím a prečinov spáchaných voči príslušníkom sexuálnych menšín (LGBT).

Viac o téme: MinisterSprávaĽudské právaUSASrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu