Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA pohrozili Bielorusku novými sankciami, ak neprepustí politických väzňov

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené štáty varovali v stredu Bielorusko, že zavedú sankcie voči deviatim štátnym podnikom, ak vláda neprepustí ľudí zadržaných počas protestov proti prezidentovi Alexandrovia Lukašenkovi. Informovala o tom agentúra AFP.

Po prezidentských voľbách v roku 2006, ktoré USA považovali za zmanipulované, zakázal Washington transakcie s bieloruskými petrochemickými a priemyselnými spoločnosťami vrátane ropného koncernu Belneftekhim. Od roku 2015, keď sa zdalo, že situácia v oblasti ľudských práv sa zlepšuje, udelilo ministerstvo financií výnimky, avšak administratíva prezidenta Joe Bidena avizovala, že po ukončení ich platnosti 24. apríla nové neschváli.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price uviedol, že situácia v oblasti ľudských práv sa v Bielorusku zhoršila, pričom v súčasnosti tam zadržiavajú viac ako 300 politických väzňov. "Tento krok je zvrátiteľný," uviedol Price na margo licencií pre firmy. "Vyzývame bieloruské orgány, aby podnikli kroky, ktoré nám umožnia ich vydať, konkrétne ide o prepustenie všetkých politických väzňov," dodal.

Hromadné protesty vypukli v Bielorusku bezprostredne po ohlásení oficiálnych výsledkov prezidentských volieb z vlaňajšieho augusta. Podľa nich zvíťazil Lukašenko so ziskom vyše 80 percent odovzdaných hlasov, zatiaľ čo jeho vyzývateľka Sviatlana Cichanovská dostala len desať percent.

Západné krajiny ani bieloruská opozícia neuznali výsledky volieb a Lukašenka nevnímajú ako legitímneho prezidenta. Na neho aj popredných predstaviteľov jeho režimu uvalili sankcie za brutálne zákroky bezpečnostných zložiek proti účastníkom protestov, ako aj pre podozrenia z volebných podvodov.

Viac o téme: VäzniSankcieUSABielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu