Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kosovo by malo vyhlásiť nezávislosť v priebehu 10 dní

(Zdroj: SITA)

PRIŠTINA - Podľa pozorovateľov v Prištine by malo Kosovo vyhlásiť nezávislosť už v priebehu nasledujúcich 10 dní.

Ako uviedol zdroj z blízky kosovskej vláde, úrady teraz "čakajú na zelenú od Západu" a za najpravdepodobnejší termín považujú víkend pred stretnutím ministrov zahraničných vecí Európskej únie 18. februára. Očakáva sa, že ministri na schôdzke schvália vyslanie misie EÚ s úlohou dohliadať na začiatočnú fázu nezávislosti juhosrbskej provincie.

"Predpokladáme 17. alebo 18.," uviedol zdroj z prostredia OSN, ktorá spravuje Kosovo od skončenia vojny v rokoch 1998 a 1999. Nemenovaný americký diplomat si myslí, že nezávislosť pravdepodobne vyhlásia v nedeľu, keď nezasadá Bezpečnostná rada OSN. Jedným zo stálych členov rady je Rusko, ktoré varovalo, že využije právo veta, aby zabránilo prijatiu akejkoľvek deklarácie o samostatnom Kosove. Podľa európskeho diplomata by Kosovo určite malo vyhlásiť nezávislosť do 1. marca, keď preberá predsedníctvo v Bezpečnostnej rade Moskva. Ďalšou možnosťou je dvojfázový proces v podobe oznámenia termínu vyhlásenia nezávislosti, ktorá nadobudne účinnosť po prechodnom období. "Všetko je pripravené. Jediným problémom je koordinácia s Európskou úniou," uviedol miestny analytik Shkelzen Maliqi, ktorý rovnako predpovedal vyhlásenie nezávislosti 17 alebo 18. februára. "Hovorí sa, že cez víkend. Bolo by to oznámenie, ale nezávislosť by bola zmrazená na niekoľko mesiacov," povedal. Podľa európskeho diplomatického zdroja bude akýkoľvek proces obsahovať 120-dňové prechodné obdobie, aké navrhoval zvláštny vyslanec OSN Martti Ahtisaari. Vláda a misia EÚ by začali pôsobiť až po jeho skončení. Ahtisaariho plán, ktorí odmietli Belehrad a Moskva, schválil minulý rok kosovský parlament. Podporili ho aj Spojené štáty americké a viacerí významní členovia EÚ, ktorí podľa analytikov očakávajú, že plán budú rešpektovať aj kosovské úrady.

Lídri kosovských Srbov vo štvrtok prisľúbili, že sa budú straniť vyhlásenia nezávislosti zo strany etnických Albáncov a vytvoria si vlastné inštitúcie v severnej časti separatistickej provincie. V tamojšom meste Kosovska Mitrovica sa stretlo asi 200 zástupcov srbskej menšiny, aby sa dohodli na postupe po osamostatnení Kosova. Kosovskí Srbi varovali pred vyhlásením nezávislosti aj v minulosti, až do štvrtka však nepodnikali kroky smerujúce k prerušeniu vzťahov. Ako pred delegátmi vyhlásil významný srbský líder Tomislav Živkovič, menšina si vytvorí vlastné zhromaždenie a iné orgány. Podľa srbského poslanca v kosovskom parlamente Slavišu Petkoviča jeho kolegovia neuznajú vyhlásenie nezávislosti a parlament budú bojkotovať. Srbi tiež plánujú "blokovať a bojkotovať" policajnú a právnickú misiu EÚ, ktorá má nahradiť OSN. Srbskí lídri sa majú opäť stretnúť 15. februára, aby doriešili podrobnosti práce budúceho zhromaždenia a jeho ústavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu