Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Ničenie dažďových pralesov sa zrýchlilo napriek pandémii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Tempo ničenia pôvodných tropických pralesov dosiahlo vlani rekordnú úroveň i napriek globálnemu ekonomickému spomaleniu, ktoré spôsobila pandémia nového koronavírusu. Celkovo boli v roku 2020 vypálené alebo vyklčované dažďové lesy s rozlohou ako Holandsko.

Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu zverejnila medzinárodná ochranárska organizácia Global Forest Watch, informovala agentúra AFP. Družicové zábery odhalili, že najväčšia deštrukcia pralesov na svete je na území Brazílie. Úroveň ničenia tam bola trojnásobne vyššia než v poradí druhej krajine sveta - Konžskej demokratickej republike (KDR).

Pozitívnejší vývoj bol, naopak, zaznamenaný v Indonézii, ktorá oproti roku 2019 znížila úroveň odlesňovania o 17 percent. Celosvetovo v roku 2020 zanikli pôvodné tropické dažďové pralesy na ploche 4,2 milióna hektárov, čo oproti predchádzajúcim rokom predstavuje nárast o 12 percent. Celkovo bolo vlani v trópoch zničených 12,2 milióna hektárov lesných porastov, čo okrem lesov zahŕňa aj plochy plantáží. Deštrukcia súvisela prevažne s poľnohospodárskou činnosťou.

Správa Global Forest Watchu zaznamenala aj obrovské prírodné požiare vyvolané extrémnymi horúčavami a suchom, ktoré zničili rozsiahle lesné porasty v Austrálii, na Sibíri a v Amazónii. K rekordnej úrovni miznutia tropických pralesov mohlo podľa bádateľov prispieť aj šírenie koronavírusu. V dôsledku pandémie sa totiž oslabila ochrana lesov, čo viedlo k nárastu nelegálnej ťažby. Do vidieckych oblastí sa okrem toho vrátilo veľké množstvo ľudí, ktorí prišli v mestách o živobytie.

Najvarovnejším signálom, ktorý vyplýva zo správy Global Forest Watchu, je že negatívne dôsledky klimatickej zmeny už začínajú byť badateľné aj na samotných pralesoch, ktoré sú často ničené aj rozsiahlymi požiarmi mokradí, píše agentúra AFP.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusDažďové pralesy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu