Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Slovensko možno získa vakcíny navyše: V hre je mega balík Pfizerov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

BRUSEL- Členské štáty EÚ v stredu rokujú o možnom kompromise pri prerozdelení desiatich miliónov dávok vakcín proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré majú niektorým krajinám vrátane Slovenska či Česka pomôcť vynahradiť doterajšie nižšie prídely očkovacích látok. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Podľa návrhu portugalského predsedníctva v Rade EÚ sa majú tri z desiatich miliónov dávok zarezervovať pre šesť krajín - SR, ČR, Bulharsko, Chorvátsko, Estónsko a Lotyšsko -, ktoré trpia najväčším nedostatkom vakcín. Zvyšných sedem miliónov dávok sa má rozdeliť na základe počtu obyvateľov medzi všetkých 27 členských štátov EÚ.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: TASR/AP Photo/Oded Balilty)

Rakúsko vyjadrilo nespokojnosť

Nespokojnosť s týmto riešením vyjadrilo Rakúsko. Kancelár Sebastian Kurz spolu s ďalšími štátmi vyvíjal tlak na EÚ s cieľom zabezpečiť spravodlivé rozdelenie dávok vakcín. Ak totiž niektorá krajina nevyužila možnosť objednať si toľko dávok vakcín, koľko jej prináležalo podľa počtu obyvateľov, mohli si ich kúpiť iné štáty. Rakúsko napríklad objednalo nižší počet dávok od firmy Johnson & Johnson. Viaceré krajiny sa navyše spoliehali na dodávky od firmy AstraZeneca, ktoré však meškajú.

Keďže v Rakúsku zaočkovali podľa stredajších údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) už 15,7 percenta obyvateľstva, mnohé krajiny nesúhlasia s tým, že má tiež nárok na kompenzačný prídel vakcín. Rakúsko pohrozilo i tým, že zablokuje nákup 100 miliónov dávok vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech dovtedy, kým sa nevyrieši spor ohľadom prerozdelenia vakcín. Podľa právnikov EÚ však Viedeň nemá v tejto záležitosti právo veta.

Viac o téme: VakcínyEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu