Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Merkelová a Macron v rozhovore s Putinom pripomenuli kauzu Navaľného

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA – Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas utorňajšej videkonferencie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom upriamili pozornosť na potrebu rešpektovať práva a "chrániť zdravie" väzneného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Informovala o tom tlačová služba Elyzejského paláca. Podľa internetovej stránky Kremľa západní lídri dostali od Putina "náležité vysvetlenie objektívnych okolností prípadu" Navaľného. Navaľnému bol vo februári na základe rozhodnutia súdu zmenený podmienečný trest na nepodmienečný, ktorý si odpykáva vo väzenskom tábore v meste Pokrov vo Vladimirskej oblasti. Minulý týždeň sa Navaľnyj sťažoval na pretrvávajúce bolesti chrbta a nôh, nedostatok lekárskej starostlivosti a "mučenie", keďže ho ako väzňa s údajnými sklonmi k úteku v noci dozorcovia budia každú hodinu. Ruská väzenská služba však označila Navaľného stav za uspokojivý.

Putin, Merkelová a Macron tiež rokovali o vyhliadkach na registráciu ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V v Európskej únii, ako aj o možných dodávkach a spoločnej výrobe tohto preparátu v krajinách EÚ.

Európska agentúra pre lieky (EMA) začala 4. marca hodnotiť vakcínu Sputnik V na použitie v EÚ. Minulý týždeň vyzvala Moskva na rokovania o začatí nákupu Sputniku V bez toho, aby čakala na schválenie agentúrou EMA. Agentúra Interfax poznamenala, že v EÚ neexistuje konsenzus o vhodnosti použitia ruskej vakcíny. Putin svojho času uviedol, že Rusko svoju vakcínu EÚ "nevnucuje".

Témou videkonferencie bola tiež situácia na Ukrajine, v Bielorusku, Líbyi a Sýrii. Lídri diskutovali aj o vzťahoch medzi Ruskom a Európskou úniou. Putin zopakoval, že Rusko "je pripravené obnoviť normálnu, odpolitizovanú spoluprácu s Európskou úniou, ak sa preukáže obojstranný záujem".

Viac o téme: KauzaVladimir PutinEmmanuel MacronAlexej Anatolievič Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu