Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzsky prezident Macron zruší elitnú vysokú školu v Štrasburgu: Sám je jej absolventom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/John Thys/Pool Photo via AP, File)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok oznámil, že plánuje zrušiť prestížnu Vysokú školu verejnej správy (ENA) v Štrasburgu, ktorej je sám absolventom. Nahradí ju nový inštitút verejnej služby, ktorý má podľa Macrona prispieť k boju proti elitárstvu a podporiť väčšiu diverzitu v štátnej správe, píše agentúra AFP.

Macron toto rozhodnutie oznámil vo štvrtok popredným predstaviteľom verejnej správy, pričom zrušenie ENA označil za revolučný krok. Úlohou novej školy bude pripraviť študentov na pôsobenie vo vysokých štátnych funkciách, pričom sa bude zameriavať na podporu uchádzačov z nižších sociálnych vrstiev a z prostredia menšinových komunít. Elitná École Nationale d’Administration je vo Francúzsku vnímaná ako akási "prípravka" pre kariéru politika. Študovali na nej mnohí neskorší známi verejní činitelia krajiny.

Plány na zrušenie ENA ohlásil Macron ešte v roku 2019 po vypuknutí protestného hnutia tzv. žltých viest, ktorého poukazovalo na prehlbujúce sa sociálne nerovnosti vo francúzskej spoločnosti. Elitnú vysokú školu spoluzaložil v roku 1945 francúzsky generál a neskorší prezident Charles de Gaulle. Okrem Macrona, ktorý na škole študoval v rokoch 2002-2004, sú absolventmi ENA viacerí bývalí francúzski prezidenti, premiéri a ministri.

Viac o téme: ZrušenieVysoká školaŠtrasburgEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu