Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko reagovalo na správu USA o stave ľudských práv vo svete

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovenská republika spoločne so svojimi najbližšími spojencami a partnermi považujú zlepšovanie dodržiavania ľudských práv a demokracie za ústredný pilier svojich záujmov a hodnotovej politiky doma a v zahraničí. Takto reagovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na správu amerického rezortu diplomacie o stave ľudských práv vo svete za rok 2020.

Ako informoval komunikačný odbor MZVEZ SR, minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken predstavil v utorok "Správy Ministerstva zahraničných vecí USA o stave ľudských práv vo svete za rok 2020", ktoré rovnako ako každý rok obsahujú časť týkajúcu sa Slovenskej republiky. Ide v poradí o 45. výročné správy hodnotiace spolu takmer 200 štátov sveta.

Podľa komunikačného odboru MZVEZ SR sú správy Ministerstva zahraničných vecí USA - popri hodnoteniach ľudskoprávneho systému Organizácie Spojených národov a Rady Európy - pre Slovenskú republiku užitočným zrkadlom vnímania ochrany ľudských práv zo strany jedného z našich kľúčových partnerov a spojencov.

"Svet je konfrontovaný s nárastom autoritatívnych režimov, o to viac je potrebné, aby demokracie spolu otvorene hovorili a aktívne spolupracovali. Oceňujem preto návrat USA k efektívnemu multilateralizmu, osobitne ich angažovanosť v Rade OSN pre ľudské práva, ako aj v rámci ďalších medzinárodných ľudskoprávnych platforiem," uviedol v tejto súvislosti minister obrany SR Jaroslav Naď, ktorý je poverený riadením MZVEZ SR.

Slovenská diplomacia je dlhodobo aktívna v podpore ľudských práv a demokracie vo svete. Či už ide o naše pôsobenie na multilaterálnych fórach OSN, Rady Európy a OBSE, alebo v podobe členstva v Koalícii pre slobodu médií a Medzinárodnej aliancie pre slobodu náboženstva alebo presvedčenia. Dôkazom angažovanosti je tiež nedávne trojročné členstvo Slovenska v Rade OSN pre ľudské práva (2018 - 2020), už druhé v poradí, uviedol komunikačný odbor MZVEZ SR a dodal, že hodnotenie a informácie týkajúce sa Slovenskej republiky bude tak ako doposiaľ rezort diplomacie zdieľať s ministerstvami vnútroštátne zodpovednými za zlepšovanie stavu ľudských práv u nás.

Viac o téme: Ľudské právaUSASlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu