Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Biden pozval prezidentov Číny a Ruska na virtuálny summit o klíme

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden pozval prezidentov Ruska a Číny - Vladimira Putina a Si Ťin-pchinga - na prvé medzinárodné rokovanie o boji proti zmene klímy organizované novou americkou administratívou. Tento virtuálny summit sa bude konať 22. a 23. apríla za účasti 40 pozvaných svetových lídrov. Informovala o tom v piatok agentúra AP, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje z ministerstva zahraničných vecí USA.

Zdroje dodali, že USA si od podujatia sľubujú, že pomôže formovať, urýchliť a prehĺbiť globálne úsilie o zníženie spotreby fosílnych palív prispievajúcich k zmenám klímu. Summit by mal byť návratom Washingtonu do popredných línií v rámci boja proti zmenám podnebia spôsobeným človekom.

Prezident Biden sa takto podľa AP snaží aj oživiť fórum hlavných svetových ekonomík v oblasti boja proti klimatickým zmenám, ktoré jeho predchodca Donald Trump nevyužíval - na rozdiel od Georgea W. Busha či Baracka Obamu.

Trump počas svojej vlády bagatelizoval obavy vedcov z následkov zmeny klímy a jedným z jeho prvých krokov v úrade bolo oznámenie, že Spojené štáty odstúpia od parížskej klimatickej dohody z roku 2015. AP pripomenula, že avizovaná aprílová schôdzka bude po viac ako štyroch rokoch prvou významnou medzinárodnou diskusiou o klíme, ktorú povedie americký líder. Na rozdiel od Trumpa pokračovali politici v Európe a inde vo svete v uplynulých rokoch v diskusiách o nástrojoch boja proti zmene klímy, dodala AP.

Viac o téme: SummitVirtuálnyPozvaniePrezidentiKlímaRuskoČínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu