Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Talianska vláda chce zasiahnuť voči zdravotníkom, ktorí odmietajú očkovanie

Taliansky premiér Mario Draghi
Taliansky premiér Mario Draghi (Zdroj: SITA/AP/Yara Nardi)

RÍM - Talianska vláda prijme opatrenia proti zdravotníkom, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať proti koronavírusu SARS-CoV-2, oznámil v piatok premiér Mario Draghi. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vláda má v úmysle (voči nim) zasiahnuť," povedal Draghi na tlačovej konferencii. "Vôbec nie je dobré, že nezaočkovaní pracovníci prichádzajú do kontaktu s chorými ľuďmi," dodal. Premiér ďalej uviedol, že ministerka spravodlivosti Marta Cartabiaová v tejto súvislosti pripravuje výkonné nariadenie. Podrobnosti však zatiaľ nie sú známe.

Predseda regiónálnej vlády v Ligúrii Giovanni Toti vyzval vo štvrtok v súvislosti s touto situáciou na prijatie novej legislatívy. Vyjadril sa tak po tom, ako sa v dvoch miestnych nemocniciach nakazilo koronavírusom dokopy 12 ľudí. Zdrojom nákazy pritom boli práve dvaja nezaočkovaní zdravotníci. "Je zrejmé, že potrebujeme celoštátny zákon, keďže hrozí, že v nemocniciach vypukne za niekoľko týždňov chaos," povedal Toti.

Presný počet nezaočkovaných zdravotníkov v Taliansku nie je známy. Podľa ministra zdravotníctva Roberta Speranzu však ide o veľmi malý počet ľudí. Taliansko má malú, ale významnú komunitu ľudí, ktorí odmietajú očkovanie, píše AFP. Odborníci sa navyše obávajú, že po medializovaných obavách týkajúcich sa bezpečnosti vakcíny od firmy AstraZeneca môže počet týchto ľudí porásť.

Viaceré krajiny sveta dočasne pozastavili používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca po tom, čo sa objavili správy o prípadoch tvorby krvných zrazenín po jej podaní. Nemecko, Francúzsko a ďalšie krajiny očkovanie ňou obnovili po stanovisku Európskej agentúry pre lieky (EMA). Tá minulý týždeň uviedla, že uvedená vakcína je účinná a bezpečná a jej výhody prevažujú nad rizikami. Dodala však, že súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a zdravotnými problémami zatiaľ nemôže definitívne vylúčiť a súvisiace prípady stále prešetruje.

Viac o téme: VládaOčkovanieOdmietnutieTalianskoKoronavírusZravotníci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu