Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kimova Kórea opäť provokuje: Druhý odpal rakiet v priebehu týždňa

Kim Čong-un Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

SOUL - Severná Kórea odpálila vo štvrtok skoro ráno miestneho času prinajmenšom dve neidentifikované strely do Japonského mora. Oznámil to Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády. Správu následne potvrdilo aj Japonsko. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

JSC bezprostredne nezverejnil podrobnosti o počte či type striel, ktoré podľa jeho vyhlásenia momentálne analyzujú juhokórejské aj americké tajné služby. Soul zároveň v reakcii na odpal zvolal mimoriadne zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady.

Juhokórejská armáda informovala, že strely boli vypálené z provincie Južný Hamgjong. Podľa vyhlásenia japonského ministerstva obrany odpálila KLDR prvú z nich v stredu o 23.06 h SEČ a druhú krátko pred 23.30 h SEČ, uvádza DPA.

Tokio to dôrazne odsudzuje

Japonský premiér Jošihide Suga medzičasom uviedol, že išlo o balistické rakety. Tokio podľa jeho slov takýto čin "dôrazne odsudzuje", uvádza DPA. "Odpal (rakiet) ohrozuje mier a stabilitu našej krajiny i regiónu, pričom bol zjavným porušením rezolúcií Bezpečnostnej Rady OSN," povedal Suga novinárom.

V prípade, že by naozaj išlo o balistické rakety, bola by to zo strany KĽDR ich prvá skúška od januárového nástupu nového amerického prezidenta Joea Bidena do úradu, analyzuje agentúra AFP. Testovanie balistických rakiet, ktoré môžu v závislosti od svojej konštrukcie niesť aj jadrové hlavice, zakazujú Severnej Kórei rezolúcie BR OSN.

Vodca KĽDR Kim Čong-un
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Ide už o druhý odpal striel z KĽDR v priebehu týždňa. Severná Kórea totiž ešte v nedeľu vypálila smerom k Číne dve rakety krátkeho doletu, pričom informácia o tomto odpale na verejnosť prenikla až v utorok. Podľa nemenovaného popredného predstaviteľa administratívy USA, ktorého cituje DPA, bol víkendový odpal súčasťou "bežných testov" a nebol v rozpore s rezolúciami BR OSN.

K víkendovému odpalu došlo krátko po spoločných vojenských cvičeniach USA s Južnou Kóreou, a tiež po návšteve ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena a ministra obrany USA Lloyda Austina v regióne. Blinken a Austin minulý týždeň navštívili Japonsko aj Južnú Kóreu, pričom diskutovali o bezpečnostnej spolupráci v oblasti, ktorú ohrozuje najmä práve KĽDR.

Viac o téme: RaketyKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu