Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Americký Senát potvrdil Xaviera Becerru vo funkcii ministra zdravotníctva

Minister zdravotníctva USA Xavier Becerra
Minister zdravotníctva USA Xavier Becerra (Zdroj: SITA/AP/Rich Pedroncelli)

WASHINGTON - Americký Senát potvrdil vo štvrtok kalifornského generálneho prokurátora Xaviera Becerru vo funkcii ministra zdravotníctva. Stáva sa tak prvým príslušníkom latinskoamerickej komunity na čele ministerstva zdravotníctva a sociálnych služieb.

Becerru odobril Senát pomerom hlasov 50:49, informovala agentúra AFP. Za nominanta prezidenta Joea Bidena hlasoval aj jeden člen Republikánskej strany. Demokrati vykreslili 63-ročného Becerru, syna mexických prisťahovalcov, ako politika, ktorý bude presadzovať zlepšenie poskytovania zdravotnej starostlivosti všetkým Američanom. Rezort preberá počas pandémie vyvolanej chorobou COVID-19, ktorá v USA zabila viac ako 538.000 ľudí.

Becerra pôsobil v Kongrese 12 volebných období, pričom tam zastupoval obvod Los Angeles. V roku 2017 sa stal kalifornským generálnym prokurátorom. V tejto funkcii sa stal známym ako štátny úradník, ktorý podával žaloby na vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa viac ako ktokoľvek iný. Okrem zdravotnej starostlivosti sa ich súdne spory zameriavali na rôzne otázky - od prisťahovalectva po ochranu životného prostredia.

Viac o téme: MinisterZdravotníctvoUSASenátXavier Becerra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu