Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Americký Senát schválil balík pandemickej pomoci vo výške 1,9 bilióna dolárov

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký Senát schválil v sobotu návrh zákona o pomoci pre podniky a občanov USA postihnutých koronavírusovou pandémiou vo výške 1,9 bilióna dolárov (1,6 bilióna eur). Informovala o tom agentúra AFP.

Senátori schválili návrh tesne po straníckej línii pomerom hlasov 50:49. Za hlasovali všetci demokratickí senátori. Ešte predtým však Senát z balíku opatrení vyňal zvyšovanie minimálnej mzdy. Táto právna norma tak teraz putuje naspäť do Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu, kde o nej budú poslanci opäť hlasovať.

Americký prezident Joe Biden chce novými ekonomickými opatreniami oživiť hospodárstvo a vytvoriť milióny pracovných miest. Navrhovaný balík by okrem iného poskytol priame platby domácnostiam a ďalšiu pomoc pre nezamestnaných, ako aj financoval testovanie na koronavírus a distribúciu vakcín.

Republikáni balík pomoci v takomto veľkom rozsahu odmietajú. Kongres len koncom decembra minulého roka schválil pandemickú pomoc za 900 miliárd dolárov. Po zhoršení pandemickej situácie v USA okrem toho Kongres vlani na jar prijal stimulačné opatrenia v hodnote takmer troch biliónov dolárov.

Biden privítal schválenie balíka pandemickej pomoci

Americký prezident Joe Biden privítal, že Senát schválil v sobotu návrh zákona o pomoci pre podniky a občanov USA postihnutých koronavírusovou pandémiou vo výške 1,9 bilióna dolárov (1,6 bilióna eur). Informovala o tom agentúra AFP.

"Sľúbil som americkému ľudu, že pomoc na ceste. Dnes môžem povedať, že sme v tejto súvislosti urobili obrovský krok vpred," povedal Biden po tom, ako senátori schválili návrh pomerom hlasov 50:49. "Nebolo to, samozrejme, ľahké. Nebolo to vždy pekné. Ale bolo to zúfalo potrebné, naliehavo potrebné," uviedol Biden o legislatívnom návrhu, ktorý teraz putuje do Snemovne reprezentantov. Očakáva sa, že ho táto demokratmi kontrolovaná dolná komora amerického Kongresu schváli.

Súčasťou pandemického balíčka je aj jednorazový príspevok v hodnote 1400 dolárov pre značnú časť obyvateľov USA. Tento príspevok by mohli ľudia začať dostávať už tento mesiac, priblížil Biden podľa agentúry Reuters.

Viac o téme: PomocSchválenieUSASenátKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu