Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Dobrá správa z Česka: Podali už viac ako milión dávok vakcín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Carlos Giusti)

PRAHA - V Česku podali ľuďom už viac ako milión dávok vakcín proti novému koronavírusu. Aspoň jednu dávku dostalo vyše 700.000 ľudí. Na tlačovej konferencii to v piatok oznámil český minister zdravotníctva Jan Blatný, píše spravodajský portál Novinky.cz.

V Česku bolo podľa údajov k piatku celkovo podaných "už viac ako milión dávok vakcín proti koronavírusu, konkrétne 1.012.784 dávok," oznámil v piatok popoludní šéf rezortu zdravotníctva Blatný. Oboma dávkami vakcíny podľa údajov platných k štvrtkovému večeru zaočkovali v ČR takmer 290.000 ľudí. S ohľadom na priority očkovacej stratégie ide primárne o zdravotníkov, seniorov starších ako 70 rokov a zamestnancov v školstve. Podľa Blatného je do očkovania zapojených 63 percent ordinácií praktických lekárov, ktorí doteraz podali ľuďom takmer 57 tisíc dávok vakcíny.

Medzi lekármi je podľa Blatného vysoká zaočkovanosť, čo znižuje počty nakazených zdravotníkov, ktorí sa tak môžu starať o pacientov. Podľa slov ministra je už v ČR zaočkovaných 60 percent lekárov, pričom na lôžkových oddeleniach je ich zaočkovaných 72 percent.

"Je to okrem iného akési potvrdenie, že je potrebné od začiatku očkovať práve zdravotníkov, pretože vďaka tomu máme personál, ktorý sa môže starať v tejto zložitej situácii o pacientov. Keby sa tak nestalo, tak by systém pri podobných číslach infikovaných zdravotníkov, aké sme tu mali v minulosti, už dávno nefungoval," spresnil Blatný.

Najčastejšie dosiaľ ľuďom v ČR podávali vakcínu od spoločností Pfizer/BioNTech (821.573), nasleduje vakcína od AstraZenecy (109.695) a najmenej dávok bolo podľa údajov ministerstva zdravotníctva zatiaľ podaných z vakcíny od americkej spoločnosti Moderna (68.127). Počas marca by malo podľa Blatného do Česka prísť 1.133.694 dávok od Pfizer/BioNTech a v apríli potom ďalších 2.120.797. Budúci mesiac by mala doraziť aj dodávka novoschválenej vakcíny od spoločnosti Johnson&Johnson, ktorej používanie v EÚ vo štvrtok odobrila Európska agentúra pre lieky (EMA).

Viac o téme: ČeskoOčkovaniePandémiaŠtatistikyPrahaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu