Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Johnson vyzval Rúháního na prepustenie väznených britsko-iránskych občanov

Britský premiér Boris Johnson
Britský premiér Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v stredu telefonicky vyzval iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, aby sa pričinil o oslobodenie všetkých ľudí s dvojakým britsko-iránskym občianstvom, ktorí sú väznení v Iráne. Informovala o tom agentúra AFP.

"Predseda vlády upozornil na prípad (novinárky a humatinárnej pracovníčky) Nazanin Zaghariovej-Ratcliffovej a ďalších britsko-iránskych občanov väznených v Iráne a vyzval na ich okamžité prepustenie," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie britského premiéra na Downing Street. Rúhání počas telefonátu Johnsonovi pripomenul, že Británia dlží Iránu 400 miliónov libier, ktoré Teherán zaplatil pred takmer 40 rokmi za 1500 tankov. Tie však Británia napokon nikdy nedodala, pretože v roku 1979 došlo v Iráne k islamskej revolúcii a nastoleniu teokratického režimu.

"Urýchlenie splácania týchto dlhov Iránu nepochybne prispeje k vyriešeniu ďalších otázok v oblasti (bilaterálnych) vzťahov," povedal Rúhání Johnsonovi. Témou rozhovorov bola aj jadrová dohoda, známa tiež ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Johnson opäť vyzval islamskú republiku, aby prestala porušovať záväzky, ktoré pre ňu vyplývajú z tejto dohody.

Nazanin Zaghariová-Ratcliffová bola v Iráne odsúdená na päť rokov za údajný pokus o zvrhnutie tamojšej vlády, pričom posledný rok strávila v domácom väzení. V nedeľu jej sňali z členka monitorovací náramok, vďaka čomu získala väčšiu slobodu pohybu i možnosť navštíviť svojich príbuzných žijúcich v Teheráne. Jej návrat do Británie však zmarilo predvolanie pred teheránsky revolučný súd, kam sa má dostaviť túto nedeľu, aby vypovedala v inej kauze. Agentúra AFP uviedla, že týmto rozhodnutím súdu boli zmarené nádeje jej rodiny a priateľov v Británii, že sa čoskoro vráti do Londýna.

Viac o téme: VäzeniePrepustenieObčaniaBoris JohnsonHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu