Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Johnson na summite G7 vyzval na spoločný postup v úsilí o porazenie pandémie

Boris Johnson
Boris Johnson (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

LONDÝN - Britský premiér Boris Johnson v piatok vyzval svetových lídrov, aby postupovali spoločne v snahe dosiahnuť distribúciu vakcín proti ochoreniu COVID-19 do celého sveta. Informovala o tom agentúra AFP.

"Musíme zabezpečiť, aby bol celý svet zaočkovaný, pretože ide o globálnu pandémiu a nemá význam, aby jedna krajina bola ďaleko pred druhou. Musíme postupovať spoločne," uviedol Johnson na začiatku virtuálneho summitu skupiny G7. Podľa neho sa musí zabezpečiť, aby mala každá krajina prístup k vakcínam.

Európska únia zdvojnásobí svoje finančné príspevky v prospech globálnej iniciatívy COVAX, ktorej cieľom je zabezpečiť rovnomerné dodávky vakcín proti COVID-19 vo svete. Únia chce svoje doterajšie príspevky zvýšiť až na jednu miliardu eur. Americký prezident Joe Biden plánuje na tento účel vyčleniť štyri miliardy dolárov.

Britský premiér predsedal stretnutiu lídrov G7 po prvýkrát odvtedy, čo sa Spojené kráľovstvo v januári ujalo predsedníctva tejto skupiny priemyselne najvyspelejších krajín sveta (Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Kanada a Japonsko). Hlavnou témou piatkového virtuálneho summitu skupiny G7 bol boj proti koronavírusovej pandémii. Išlo o prvé medzinárodné rozhovory, na ktorých sa zúčastnil Biden.

Ďalšie miliardy dolárov na očkovanie v chudobných krajinách

Skupina siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta (G7) prisľúbila v piatok ďalšie viac ako štyri miliardy amerických dolárov na globálnu očkovaciu kampaň v chudobnejších krajinách. Uvádza sa to vo vyhlásení lídrov G7, o ktorom informovala agentúra DPA.

Podľa vyhlásenia, ktoré zverejnili v závere piatkového virtuálneho summitu G7, plánujú tieto krajiny v roku 2021 tiež "obrat k multilateralizmu". Lídri sa okrem toho prikláňajú k spoločnému výraznejšiemu prístupu vo vzťahu k Číne, ktorá je pravidelne obviňovaná z nekalých obchodných praktík. Vyzývajú na "spoločný postoj", ako sa vyrovnať s praktikami a politikami, ktoré "nie sú trhovo orientované".

Viac o téme: SummitPandémiaVeľká BritániaBoris JohnsonKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu