Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ženy robia našu armádu silnejšou, tvrdí nemecká ministerka obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

BERLÍN - Nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová je presvedčená, že armáda spolkovej republiky sa prostredníctvom rastúceho počtu žien vo svojich radoch stáva silnejšou.

"Ďakujem našim ženám za ich neúnavné úsilie - na zemi, vo vzduchu alebo na mori, doma i v zahraničí, na očiach alebo mimo nich," uviedla v pondelok v komentároch k Medzinárodnému dňu žien. "Náš Bundeswehr sa za posledných pár rokov stal rozmanitejším, talentovanejším a silnejším - verím v rozmanitosť tímov!"

Podiel žien v nemeckých ozbrojených silách vrátane ženského neuniformovaného personálu je približne 20-percentný, tvrdí ministerka obrany. Cieľom ministerstva je toto číslo výrazne zvýšiť cieleným získavaním a rozvojom zamestnancov, odstránením bariér, vytvorením viacerých príležitostí, ktoré umožnia spojiť prácu s rodinným životom, a podporou manažérok.

Krampová-Karrenbauerová zdôraznila, že rovnaké zaobchádzanie s mužmi a so ženami, najmä z finančného hľadiska, je dôležitým záujmom. "Je samozrejmé, že ženám platíme za ich náročnú službu rovnako," uviedla.  

Európsky súdny dvor (ECJ) v Luxemburgu v januári 2000 rozhodol, že tým, že nemecká legislatíva úplne vylučuje ženy z práce so zbraňami, porušila smernicu EÚ o profesionálnej rovnosti medzi mužmi a ženami. Vďaka tomu sa v roku 2001 ženám oficiálne otvorili všetky cesty k vojenskej kariére. Predtým smeli pracovať iba vo vojenskej lekárskej službe alebo v hudobnej zložke.

Viac o téme: NemeckoBerlínAnnegret Krampová-KarrenbauerováMinisterka obrany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu