Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Cichanovská vyzvala svet, aby 8. marca vyjadril solidaritu ženám z Bieloruska

Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská
Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská (Zdroj: TASR/AP/Mindaugas Kulbis)

MINSK - Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bielorusku Sviatlana Cichanovská vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby 8. marca prejavilo solidaritu s bieloruskými ženami.

Vo svojom vyhlásení Cichanovská pripomenula, že bieloruské ženy vyšli do ulíc po celej krajine a "s kvetmi v rukách žiadali ukončenie násilia". Cichanovská uviedla, že "tento protest vedú silné ženy, ktoré vyzvali na súboj režim" Alexandra Lukašenka. "Silné ženy Bieloruska žijú za svoj nenásilný boj v podmienkach represie a napriek tomu sú schopné v ňom vytrvať," píše sa vo vyhlásení.

Obvyklé protesty proti Lukašenkovmu režimu v Bielorusku boli túto nedeľu venované ženám a ich statočnosti. V uliciach mnohých miest ľudia vytvárali živé reťaze solidarity, zdobili si okná a balkóny vlajkami opozície, stretávali sa a debatovali. Zhromaždenia na podporu prívržencov bieloruskej opozície sa v nedeľu konali aj v zahraničí, napr. vo Varšave, Krakove, či francúzskom meste Annecy, informoval spravodajský portál TUT.by. V Bielorusku je pondelok dňom pracovného voľna, keďže sa tam slávi Deň žien.

Jedna z líderiek bieloruskej opozície Veranika Capkalová pri tejto príležitosti zverejnila video nazvané Kvety miesto trestu, ktoré venovala odsúdenej novinárke Kaciaryne Barisevičovej. Toto video patrí do série "Som politická väzenkyňa" a bolo natočené s podporou nadácie Belarus Women’s Foundation.

Portál TUT.by pripomenul, že medzi 269 osobami, ktoré sú v Bielorusku označované za politických väzňov, je aj 38 žien. Vedenie krajiny pritom stále ubezpečuje, že v Bielorusku žiadni takíto ľudia nie sú. Jedno z publikovaných vyhlásení k MDŽ bolo venované aj očakávanému Lukašenkovmu prejavu k sviatku žien. Ženy v ňom uviedli, že nepotrebujú "gratulácie od ľudí, ktorí nariadili naše zatknutie, mučenie a vysmievanie. Nepotrebujeme privilégiá. My, ženy slobodného Bieloruska, rovnako ako muži slobodného Bieloruska, chceme prosté veci - slobodu a rešpektovanie práv". "Vo vzduchu cítiť jar a slobodu. Jar je naša," uvádza so vo vyhlásení zverejnenom serverom TUT.by.

Viac o téme: ŽenyProtestyVýzvaBieloruskoSviatlana Cichanovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu