Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Historická návšteva Iraku: Pápež František sa stretol s najvyšším šiitským duchovným

Pápež František sa v sobotu - druhý deň svojej historickej návštevy Iraku - stretol s najvyšším irackým šiitským duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním Zobraziť galériu (3)
Pápež František sa v sobotu - druhý deň svojej historickej návštevy Iraku - stretol s najvyšším irackým šiitským duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním (Zdroj: TASR/AP Photo)

BAGDAD - Pápež František sa v sobotu - druhý deň svojej historickej návštevy Iraku - stretol s najvyšším irackým šiitským duchovným, veľkým ajatolláhom Alím Sístáním.

Stretnutie sa uskutočnilo v Sístáního dome v posvätnom moslimskom meste Nadžaf a nieslo sa v duchu posolstva mierového spolunažívania. Kresťanská náboženská menšina v Iraku sa totiž v posledných rokoch v dôsledku vojen, ktoré viedli k vysídľovaniu jej členov, čoraz viac oslabuje a postupne mizne, vysvetľuje agentúra DPA.

Ulicu posla Božieho, ktorá vedie k Sístáního domu, lemovali pri pápežovom príchode deti mávajúce irackými i vatikánskymi vlajočkami. Všetky obchody na tejto ulici boli zatvorené. V Nadžafe bol vyhlásený zákaz vychádzania a rozmiestnených množstvo príslušníkov bezpečnostných jednotiek. Po stretnutí pápeža s veľkým ajatolláhom sú na programe medzináboženské modlitby v starovekej lokalite Ur. Podľa Biblie je to domovské mesto patriarchu Abraháma, praotca troch monoteistických náboženstiev - judaizmu, kresťanstva a islamu.

Pápež František sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo)

V piatok si pápež František v bagdadskom Kostole sv. Panny Márie Vykupiteľky uctil obete jednej z najbrutálnejších masakier kresťanov v Iraku, ktorú spáchali islamskí militanti. Vyhlásil, že ich smrť je pripomienkou toho, že násilie je nezlučiteľné s pravým náboženským učením. Práve v tomto kostole v Bagdade islamskí fundamentalisti 31. októbra 2010 zastrelili 58 ľudí, z nich 48 katolíkov. Vatikán uvažuje nad ich blahorečením, čo je prvý krok k prípadnému vyhláseniu za svätých.

V nedeľu zavíta pápež aj na iracký sever, do autonómnej oblasti Kurdistan. V mestách Mósul a Karakoš sa bude modliť za obete konfliktu s Islamským štátom, ktorý v roku 2014 dobyl veľké časti severného Iraku. Pri tomto vojnovom konflikte prišli o život a boli vysídlené tisíce ľudí.

Po stretnutí sa modlil za mier a pokoj vo svete

Pápež František sa v sobotu v starovekom meste Ur v južnom Iraku zúčastnil na medzináboženskom stretnutí, ktorého hlavným posolstvom bola výzva irackým moslimom, kresťanom i iným veriacim, aby prestali so vzájomným nepriateľstvom a začali sa spoločnými silami snažiť o mier a jednotu. Píše o tom agentúra AP.

Na snímke pápež František
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

Viac o téme: Návšteva IrakPápež FrantišekAlí Sístání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu