Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

USA nešetrili kritikou na čínsku stranu: Návrh reformy Hongkongu oslabuje demokraciu

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price
Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price (Zdroj: SITA/Tom Brenner/Pool via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty v piatok kritizoval čínsky návrh na reformu volebného systému v Hongkongu, informovala agentúra AFP.

Opatrenia navrhované Čínou "sú priamym útokom na autonómiu Hongkongu, jeho slobody a demokratické procesy", povedal hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. V prípade, že osobitný volebný výbor v Hongkongu dostane nové právomoci, bude môcť priamo vymenúvať časť poslancov hongkonského regionálneho parlamentu a rozhodovať, kto doň môže kandidovať. To znamená, že môže zabrániť opozičným politikom dostať sa do parlamentu.

"Tieto opatrenia v prípade schválenia drasticky oslabia demokratické inštitúcie Hongkongu," povedal Price. Reforma podľa neho porušuje ústavu Hongkongu, ktorá vstúpila do platnosti v roku 1997. Británia vtedy toto územie vrátila Číne.

"Čínsku ľudovú republiku (ČĽR) žiadame, aby dodržiavala svoje medzinárodné záväzky a povinnosti a konala v súlade so základným zákonom Hongkongu," povedal Price. Spojené štáty podľa jeho slov "stoja pri obyvateľoch Hongkongu". Európska únia v piatok čínsku vládu takisto varovala, aby neprijala reformu volebného systému v Hongkongu, ktorú považuje za porušenie politickej plurality a základných slobôd.

Viac o téme: ReformaUSAČínaHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu