Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Belgický premiér chce návrat detí džihádistov zo Sýrie

Belgický premiér Alexander De Croo
Belgický premiér Alexander De Croo (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet/Pool Photo via AP)

BRUSEL - Belgicko musí urobiť všetko pre to, aby zaistilo bezpečný návrat detí belgických džihádistov, ktoré zadržiavajú v táboroch kontrolovaných Kurdmi na severe Sýrie. Uviedol to vo štvrtok predseda belgickej vlády Alexander de Croo.

Premiér podľa agentúry AFP varoval, že podmienky v táboroch, ktoré sú plné osôb zadržiavaných od porážky teroristickej skupiny Islamský štát (IS), sa zhoršujú. Vyhlásil, že osobám mladším ako 12 rokov sa musí umožniť návrat domov. Konštatoval, že ide o približne 30 detí. De Croo varoval pred rizikom radikalizácie detí v týchto táboroch: "V týchto táboroch sú zajtrajší teroristi a my to nemôžeme dovoliť."

Podľa AFP nemenovaný odborník OSN začiatkom februára uviedol, že v táboroch, kde zadržiavajú asi 64.000 ľudí, väčšinou žien a detí, došlo k "neľudskému" zaobchádzaniu. Belgicko a Francúzsko patria medzi európske krajiny, z ktorých odišlo k IS najviac džihádistických bojovníkov, keď v roku 2011 vypukla vojna v Sýrii. Odvtedy boli obe krajiny terčom útokov zo strany IS vrátane útoku v Bruseli v roku 2016, pri ktorom bolo zabitých 32 ľudí, a v Paríži v roku 2015, kde džihádisti zavraždili 130 ľudí.

Viac o téme: DetiSýriaBelgickoDžihádisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu