Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Na Filipínach spustili očkovanie: Mnoho ľudí vakcínam neverí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Hauke-Christian Dittrich/Pool via AP)

MANILA - Na Filipínach spustili v pondelok očkovanie proti koronavírusu čínskou vakcínou od firmy Sinovac. Prvé dávky vakcíny dostali prioritne tamojší zdravotníci, vojaci, policajti a vládni predstavitelia, uviedla agentúra AFP.

Očkovanie čínskou vakcínou CoronaVac bolo spustené len deň po tom, čo do krajiny dorazilo prvých 600.000 dávok. Ako prví boli zaočkovaní zdravotníci v šiestich štátnych nemocniciach v metropole Manila, ako aj blízki spolupracovníci filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho. Tí zaočkovanie označili za svoju "morálnu povinnosť". Filipínsky regulačný úrad, ktorý núdzové použitie čínskej vakcíny schválil len pred pár dňami, pôvodne neodporučil jej použitie na zaočkovanie zdravotného personálu z dôvodu nižšej účinnosti v porovnaní s ostatnými vakcínami.

Filipínska vláda síce neskôr jej použitie umožnila, mnoho zdravotných sestier a lekárov však podľa vlastných slov čaká na zaočkovanie inou z dostupných vakcín proti covidu, približuje AFP. Z dôvodu zatiaľ neúspešných rokovaní filipínskej vlády s ostatnými výrobcami však zostáva čínska vakcína pre krajinu stále jedinou dostupnou očkovacou látkou, píše agentúra Reuters.

Problémom je aj nízka dôvera spoločnosti vo vakcíny, pripomína AFP. K rozšíreným antivaxerským náladám v krajine prispeli aj nepodložené tvrdenia o tom, že v dôsledku tamojšej vakcinačnej kampane proti horúčke dengue z roku 2016 zahynuli desiatky ľudí. Z najnovších prieskumov vyplýva, že takmer polovica obyvateľstva Filipín nie je ochotná dať sa zaočkovať proti koronavírusu, píše AFP. Filipínska vláda plánuje do konca roka 2021 zaočkovať 70 miliónov z celkového počtu približne 108 miliónov obyvateľov krajiny.

Filipíny od začiatku pandémie zaznamenali viac ako 576.000 prípadov nákazy vrátane infekcií tzv. britským variantom koronavírusu. Na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, tam zomrelo už viac ako 12.000 ľudí.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaFilipínyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu